VIDEO Thajská slonica Mosha, ktorá prišla o nohu, dostala novú protézu

NETKY.SK • 1 Júl 2016, 13:24 • 2 min
VIDEO Thajská slonica Mosha, ktorá prišla o nohu, dostala novú protézu

LAMPANG - Samica slona ázijského menom Mosha, ktorá pred desiatimi rokmi prišla pre nášľapnú mínu o pravú prednú nohu, dostala novú protézu.

slovakia

left justify in out

Stalo sa tak v stredu v nemocnici pre slony zriadenej nadáciou Friends of the Asian Elephant, ktorá sa nachádza v meste Lampang v severnom Thajsku. Tím inžinierov na čele s Boonyuom Thippayom nasadil Moshi už deviatu umelú nohu.


Mladá slonica mala v čase incidentu, ktorý sa stal na hranici Thajska s Mjanmarskom, iba sedem mesiacov. V roku 2007 dostala prvú protézu, ktorú pre ňu navrhol veterinárny chirurg Therdchai Jivacate. Sedemdesiatdvaročný odborník vytvoril aj ďalšie Moshine náhradné končatiny, pričom sa postaral aj o tú zatiaľ poslednú. "Jej spôsob chôdze bol nevyrovnaný, pričom hrozilo, že sa jej ohne chrbtica. Mohla by tak umrieť," priblížil dôvod ďalšej výmeny.


Obeťou nášľapných mín sa stala aj slonica Motola, ktorej po ťažkom zranení museli v roku 1999 amputovať prednú ľavú nohu. Približne 55-ročná samica slona ázijského sa zranila pri ťažbe dreva taktiež pri thajsko-mjanmarskej hranici. Prvú dočasnú protézu dostala dva roky po nehode, pričom trvalú jej nasadili v roku 2009. Nedávno vytvorili novú umelú nohu aj pre ňu, ktorú však musia pre jej typ zranenia často upravovať. Najnovšie upravenú náhradu dostala taktiež v stredu.


Mosha a Motola žijú v stredisku v blízkosti slonej nemocnice, ktoré spomínaná organizácia založila v roku 1993. Zariadenie ošetrilo už niekoľko tisíc zvierat, pričom momentálne sa venuje sedemnástim sloním pacientom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies