VIDEO Tento týždeň si prídu na svoje milovníci kapusty

NETKY.SK • 20 Marec 2017, 9:0 • 2 min
VIDEO Tento týždeň si prídu na svoje milovníci kapusty

BRATISLAVA - Okrem toho, že je kapusta veľmi chutná v surovom i uvarenom stave obsahuje aj veľké množstvo vitamínov. Kapusta biela je skutočne dokonalá potravina, ktorá obsahuje vitamíny, minerály, vlákninu a ešte mnohé dôležité živiny pre dokonalé zdravie človeka.

slovakia

left justify in out

Segedínsky guláš

 

Suroviny: bravčové mäso (stehno, pliecko), 2 PL masti, 2 cibule, soľ, mleté čierne korenie, rasca, 1 ČL mletej červenej papriky, kyslá kapusta, 4-6 zrniek nového korenia, bobkový list, 2 strúčiky cesnaku, 250 ml sladkej smotany, 1 PL hladkej múky, 1-2 PL kečupu

 

Príprava receptu: Bôčik nakrájame na rezance asi 1,5 cm široké. Nakrájanú cibuľu speníme na oleji len tak do sklovita a pridáme nakrájaný bôčik. Bôčik necháme "obelieť" zo všetkých strán. Pridáme čierne korenie, chvíľku orestujeme a pridáme červenú mletú sladkú papriku to všetko za stáleho miešania pričom už znížime teplotu na stav dusenia. Nakoniec pridáme soľ a čili papričky /nie sú povinné/, soľ pustí šťavu z mäsa. Keď sa vydusí vlastná šťava podlejeme horúcou vodou. Dobre podliate mäso dusíme cca 1 hodinu . Až keď je mäso mäkké, pridáme scedenú kapustu k dusiacemu sa mäsku a podusíme asi 10-15 minút. Na záver zalejeme smotanou na varenie, necháme zovrieť a je to. Podávame s knedlou.

 

obrazok

 

 

Coleslaw šalát

 

Suroviny: 1/2 menšej hlávky bielej kapusty, 1 stredná mrkva, 1 malá cibuľa, 200 ml majonézy alebo kyslej smotany, 40 ml vínneho octu, 1 PL citrónovej šťavy, 2 PL kryštálového cukru, 1 ČL soli, mleté čierne korenie podľa chuti

 

Príprava receptu: Kapustu, mrkvu a cibuľu nakrájame na drobné kúsky. Z majonézy (alebo kyslej smotany), octu, citrónovej šťavy, cukru, soli a korenia pripravíme dresing.Všetko poriadne premiešame a necháme odstáť. Kapusta po nejakom čase sama pustí šťavu, preto ho pred podávaním odporúčame ešte poriadne premiešať.

 

obrazok

 

 

Strapačky s kapustou

 

Suroviny: 100 g bravčovej masti, 150 g cibule, 300 g kvasenej kapusty, 200 g údeného mäsa

Na halušky: 600 g zemiakov, 200 polohrubej múky, soľ, hrubú múku

 

Príprava receptu: Očistené a umyté zemiaky nastrúhame na najjemnejšom strúhadle. Pridáme trocha soli, polohrubú múku a poriadne premiešame. Cesto by malo byť hustejšie, ale nie príliš. Do hrnca dáme variť osoloenú vodu, keď voda v hrnci vrie, halušky pretláčame cez sitko do vody. Premiešame varechou a keď strapačky vyplávajú na povrch, varíme ďalej. Keď voda začne vrieť, teplotu znížime a ešte krátko halušky povaríme. Premiešame a dovaríme pár minút a potom strapačky scedíme. Na masti osmažíme nasekanú cibuľu a pridáme nakrájané údené mäso, alebo slaninu. Restujeme do zlatava. Kvasenú kapustu nakrájame na menšie kúsky a pridáme k údenému mäsu. Všetko spolu opekáme za stáleho miešania, kým sa neodparí prebytočná tekutina. Pridáme obvarené strapačky, premiešame a ihneď podávame.

 

obrazok

 

 

Kurča na kapuste

 

Suroviny: 1kg kvasenej kauptsy, kurča, provensálske korenie, soľ


Príprava receptu: Na nevymastený plech rozložíme nevyžmýkanú kapustu, na ktorú poukladáme rozporcované kurča, okoreníme, poprípade osolíme. Prikryjeme alobalom a dáme zapiecť do vyhriatej rúry na cca 200 stupňov podľa potreby. Ako prílohu podávame ryžu alebo zemiaky.

 

obrazok

 

Kapustové placky

 

Suroviny: 1 malá hlávka bielej kapusty, 3 vajcia, vegeta, soľ, mleté čierne korenie, asi 1 hrnček polohrubej múky, bravčová masť alebo olej

 

Príprava receptu: Nakrájame si kapustu na pásiky cca 0.5x2cm. Nakrájanú kapustu zmiešame v miske s vegetou, korením a soľou a necháme odpočinúť asi pol hodinu, kým pustí šťavu. Primiešame múku, aby jej bolo tak akurát. Na panvici rozpálime masť/olej a vyprážame z oboch strán do zlatova.

 

obrazok

 

Prajeme dobrú chuť.

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona