VIDEO Táto žena z Nepálu má 112 rokov, tajomstvo jej dlhovekosti vás šokuje

NETKY.SK • 26 Január 2016, 18:00 • 2 min
VIDEO Táto žena z Nepálu má 112 rokov, tajomstvo jej dlhovekosti vás šokuje

KÁTHMANDU - Žena menom Batuli Lamichhane začala fajčiť, keď dovŕšila 17 rokov, a silným fajčiarom je už takmer celé storočie.

slovakia

left justify in out

Batuli má v súčasnosti 112 rokov a tajomstvo dlhého života pripisuje práve fajčeniu. Narodila sa v marci 1903, a za posledných 95 rokov si denne zapáli priemerne 30 cigariet.

 

Tvrdí, že je to jej každodenný zvyk, ktorý pomohol prežiť jej a takmer všetkým ďalším obyvateľom obce, vrátane jej vlastných detí. „Je naozaj úplne jedno, koľko mám rokov. Ale je pravda, že som už dosť stará. Počas môjho života sa zmenilo veľa vecí, " povedala Batuli.

 

"Fajčím viac ako 95 rokov. Nie je na tom nič zlé," vysvetľuje. Batuli však dodala, že nefajčí komerčné cigarety, a namiesto nich odporúča tie lokálne vyrobené (tabak zabalený do listu).

 

Manžel Batuli opustil pred ôsmimi desiatkami rokov potom, čo sa presťahoval do Indie pri hľadaní zamestnania. Jej najstarší syn má 85 rokov a jeho deti sú už dospelé. Ďalšie štyri sa už pominuli. Batuli väčšinou hovorí nesúvislou rečou, avšak fyzicky je dostatočne zdatná na to, aby si domáce práce urobila úplne sama.

 

Po ničivom zemetrasení, ktoré postihlo Nepál na začiatku tohto roka, prišla o strechu nad hlavou. Presťahovať sa ale odmietla. Verí totiž, že miesto kde žije, je priaznivé pre dlhovekosť. V súčasnosti žije z darov miestneho hinduistického chrámu.

 

"Ľudia v tejto modernej dobe majú príliš veľa stresu. A tí, ktorí nepracujú, sa tiež nedožijú veľa. Treba byť aktívny a bez stresu," prezradila svoje domnienky Batuli. „Treba byť vždy šťastný, potom budete žiť dlhý život."

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies