VIDEO Taliban prepustil unesených manželov, v zajatí sa im narodili tri deti!

NETKY.SK • 13 Október 2017, 07:52 • 2 min
VIDEO Taliban prepustil unesených manželov, v zajatí sa im narodili tri deti!

Manželov zajali, keď cestovali po Afganistane. Žena bola v tom čase tehotná a v zajatí sa im narodili ďalšie dve deti. Prepustili ich po takmer piatich rokoch...

slovakia

left justify in out

Američanku Caitlan Colemanovú a jej kanadského muža Joshuu Boylea zajala pred piatimi rokmi v Afganistane skupina Haqqani, ktorá spolupracuje s teroristickým hnutím Taliban. Informáciu priniesol portál iDNES.cz.

 

Zamestnanec americkej Národnej bezpečnostnej agentúry uviedol, že USA na celej operácii úzko spolupracovali s pakistánskou armádou a tento krok označili za správny smerom k zlepšeniu vzťahov medzi oboma krajinami. USA totiž Pakistan dlhodobo kritizujú za to, že zlyhal v boji proti skupine Hqqani, ktorá stojí za mnoháými útokmi proti americkým ozbrojeným silám a ich spojencom v Afganistane.

 

 

Pakistánska armáda uviedla, že rodina už prekročila hranice z Afganistanu do Pakistanu. "Všetci rukojemníci sú v poriadku a čaká ich presun do rodnej krajiny," píše sa v prehlásení.

 

Severoamerický pár sa v lete v roku 2012 vydal na cestu do Ruska, odkiaľ pokračoval až do Afganistanu. Poslednýkrát sa ozvali Colemanovej rodičom 8. októbra 2012 z internetovej kaviarne v oblasti, ktorú popísali ako nebezpečnú. Nasledujúci rok sa pár objavil v dvoch videách americkej armády, ktorá žiadala Taliban o ich prepustenie. Rodičia unesenej ženy v rozhovore pre server Circa News v júli 2016 povedali, že od dcéry dostali v novembri 2015 dopis, kde im oznámila, že v zajatí porodila druhé dieťa. "Modlím sa, aby som sa od vás dozvedela, ako sa všetci máte," písala im dcéra. 

 

 

Počas rozhovoru otec žiadal veliteľa Talibanu, aby pár nechali odísť domov. "Ako človek, otec a dedko vás prosím, aby ste ukázali milosrdenstvo a prepustuili moju dcéru, jej manžela a našich krásnych vnúčikov. Prosím, dajte im šancu pokračovať v živote s nami a prineste pokoj ich rodinám," hovoril Jim Coleman.

 

Rodinu držala v zajatí skupina Haqqani, ktorú americké úrady považujú za teroristickú organizáciu. Na rozdiel od takzvaného Islamského štátu však svojich zajatcov nepopravujú, ale žiadajú za nich výkupné. 

Americký prezident Donald Trump požiadal Pakistan, aby sa snažil spraviť viac v boji proti militantným skupinám, ktoré krajinu využívajú ako domovskú základňu. "Zaplatili sme Pakistanu miliardy a miliardy dolárov vo chvíli, keď poskytujú útočište teroristom, s ktorými bojujeme. To sa musí zmeniť, a to okamžite," predniesol Trump tvrdé varovanie. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies