VIDEO Takto prebiehalo prepustenie amerického vojaka Talibanom

NETKY.SK • 4 Jún 2014, 10:52 • 2 min
VIDEO Takto prebiehalo prepustenie amerického vojaka Talibanom

KÁBUL - Islamistické hnutie Taliban zverejnilo 17-minútový videofilm z odovzdávania seržanta americkej armády Bowea Berghdahla americkým úradom.

slovakia

left justify in out

Prepustenie zajatca prebehlo na afgansko-pakistanských hraniciach, pričom Taliban Američana vymenil za päticu militantov väznených Američanmi na základni Guantánamo na Kube, informovala dnes agentúra Reuters. Na videozázname vidno hladko oholeného Bergdahla oblečeného v tradičnom afganskom odeve šalvár kamíz, ako čaká v bielej dodávke. Talib stojaci pri aute sa k nemu skláňa a niečo mu hovorí. Bergdahl, ktorý akoby žmúril do ostrého svetla, súhlasne prikyvuje. 

 

Na videu ďalej vidno ozbrojencov lemujúcich okolité kopce nad údolím a na oblohe vrtuľníky Blackhawk, blížiace sa k miestu stretnutia.  "Hovorili sme im, že tu bude 18 ozbrojených bojovníkov a Američania povedali, že je to v poriadku," vysvetľuje mužský hlas na videu. 

 

Keď jeden z vrtuľníkov pristane a rozvíri mračno prachu, Bergdahla odvedú k jeho krajanom dvaja muži - jeden ho vedie za ruku, druhý máva kusom bielej látky priviazaným na drevenej palici.

 

Väčšina talibov má tváre zakryté šatkami, Bergdahl má šatku prehodenú okolo pliec. Bergdahla a jeho dvoch sprievodcov čakajú traja Američania, navzájom si podajú ruky. Potom jeden z Američanov odvedie Bergdahla do vrtuľníka. Stroj vzlietne a na obrazovke sa objaví nápis v angličtine: "Nevracajte sa do Afganistanu". Autenticitu videa nebolo možné nezávisle overiť.

 

 

Seržant Bowe Bergdahl pochádza z Idaha a bol jediným známym nezvestným americkým vojakom v afganskej vojne. Do zajatia militantov padol za neznámych okolností na východe Afganistanu 30. júna 2009, približne dva mesiace po svojom príchode do krajiny.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies