Zemetrasenie v Taiwane: Počet obetí stúpol na sedem vrátane novorodenca

NETKY.SK • 6 Február 2016, 09:53 • 2 min
Zemetrasenie v Taiwane: Počet obetí stúpol na sedem vrátane novorodenca

TCHAJ-PEJ - Taiwanskí záchranári húževnato pokračovali v hľadaní ďalších ľudí, ktorí mohli prípadne prežiť silné zemetrasenie s magnitúdou 6,4, ktoré sa dnes pred svitaním vyskytlo v malej hĺbke a zasiahlo juh krajiny. Spôsobilo aj zrútenie výškového obytného komplexu.

slovakia

left justify in out

O život prišlo najmenej sedem ľudí vrátane desaťdňového novorodenca, malého dieťaťa a prinajmenšom dvoch obyvateľov komplexu. Množstvo ďalších osôb previezli so zraneniami do nemocníc. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

 

 

 

Záchranári vytiahli 249 preživších z trosiek v najhoršie zasiahnutom meste Tchaj-nan a približne osem osôb je stále nezvestných. Vyše 1200 hasičov vyliezlo pomocou rebríkov, žeriavov a ďalšieho vybavenia na trosky 17-poschodovej obytnej budovy, ktorá sa zosunula a poskladala ako harmonika.

 

 

Miestne taiwanské médií uviedli, že v budove sa nachádzalo aj centrum starostlivosti o novorodencov a matky - medzi mŕtvymi je preto tiež spomínaný novorodenec. Katastrofa sa stala dva dni pred oslavami lunárneho Nového roka, ktorý je v čínskom kalendári najdôležitejším rodinným sviatkom.

 

 

Väčšina ľudí spala, keď dnes približne o 04.00 h miestneho času (v piatok o 21.00 h SEČ) došlo k silnému zemetraseniu. Otrasy vychádzali z desaťkilometrovej hĺbky a ich epicentrum zaznamenala americká geologická služba USGS 43 kilometrov juhovýchodne od mesta Tchaj-nan, ktoré je domovom takmer dvoch miliónov ľudí. Otrasy sprevádzalo viacero dotrasov. Citeľné boli pritom až v taiwanskej metropole Tchaj-pej, vzdialenej asi 300 kilometrov od epicentra zemetrasenia.

 

 

Taiwanské médiá uviedli, že pri páde výškovej obytnej budovy v Tchaj-nane utrpelo zranenia 73 ľudí. Miestny spravodajský portál ET Today informoval, že medzi preživšími sa nachádza matka a dcéra. Dievča pilo vlastný moč, kým čakali na záchranárov, ktorí prišli skôr, než sa očakávalo.

 

Desiatky ďalších ľudí sa zachránili alebo evakuovali do bezpečia z trhoviska a sedemposchodovej budovy, ktorú zemetrasenie vážne poškodilo. Budova sa takisto zrútila, ale zranenia nebolo hlásené.

 

Zemetrasenia postihujú Taiwan často, ale väčšinou sú slabé a spôsobujú len malé či žiadne škody. Otrasy s magnitúdou 7,6 v strednej časti Taiwanu si však v roku 1999 vyžiadali životy vyše 2300 ľudí.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona