VIDEO Sýrskym vládnym silám po niekoľkých rokoch úspešne podarilo oslobodiť mesto Homs, doteraz ovládané opozičnými povstalcami

NETKY.SK • 22 Máj 2017, 06:17 • 2 min
VIDEO Sýrskym vládnym silám po niekoľkých rokoch úspešne podarilo oslobodiť mesto Homs, doteraz ovládané opozičnými povstalcami

BEJRÚT - Sýrska vláda dnes oznámila, že prvýkrát za posledných viac ako päť rokov má pod kontrolou všetky časti tretieho najväčšieho mesta krajiny Homs.

slovakia

left justify in out

Správne centrum rovnomennej provincie vyhlásila za zbavené ozbrojených zložiek opozície po tom, ako bol zavŕšený niekoľkotýždňový odsun povstalcov a ich rodín z tamojšej štvrte al-Wáir.

 

Provinčný guvernér Talál Barází oznámil túto udalosť novinárom priamo z evakuovanej časti mesta, ktorú v rámci odsunu opustilo niekoľko tisíc obyvateľov. Pre libanonskú televíznu stanicu al-Manár povedal, že v uvedenej štvrti sa začne s okamžitou obnovou štátnych inštitúcií.

 

 

Homs bol kedysi označovaný za hlavné mesto povstania proti režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada, vládnym silám sa však v posledných rokoch darilo protivníkov postupne vytláčať, až zostali izolovaní v poslednej štvrti al-Wáir. Jej obliehanie sa začalo už v roku 2013.

 

Organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva uviedla, že v posledných týždňoch bolo z mesta Homs evakuovaných vyše 20.000 ľudí, ktorí smerovali väčšinou do oblastí pod kontrolou opozície na severe Sýrie.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies