VIDEO Svitá nám nová nádej na zvrátenie ekologickej katastrofy: Vedcom sa podarilo objaviť niečo úžasné!

NETKY.SK • 18 Apríl 2018, 12:38 • 2 min
VIDEO Svitá nám nová nádej na zvrátenie ekologickej katastrofy: Vedcom sa podarilo objaviť niečo úžasné!

Pokiaľ by sa podarilo dostať najnovšie zistenia anglických vedcov do praxe, znamenalo by to veľký prelom.

slovakia

left justify in out

Tím vedcov z  univerzity v Portsmouthe publikoval vo vedeckom časopise Proceedings of the National Academy of Sciences revolučný objav. Výskumníci sa pokúšali rozpracovať japonskú štúdiu, ktorá dokazovala existenciu baktérie požierajúcej plasty. Počas testov však náhodne dospeli k niečomu pozoruhodnému, čo by mohlo zachrániť ľudstvo.

 

Pôsobením baktérie vznikajú z plastov dve nezávadné látky, kyselina tereftalová a etylénglykol. Vedci sa na tento proces chceli pozrieť bližšie, aby tak mohli závery svojich kolegov potvrdiť. Počas toho sa im v podstate nevedome podarilo posilniť enzým, ktorý plasty rozkladá, čím sa jeho efektivita mnohonásobne zvýšila. Baktériám sa tak zlepšila schopnosť likvidovať nielen PET, ale aj PEF.

 

Takýto objav si odborníci od výskumu nesľubovali, no vďaka nemu sa potvrdilo, že existujú možnosti na zlepšovanie funkcie daných enzýmov, čo by sa čoskoro mohlo stať čistým a ekologickým riešením globálneho problému s plastovým odpadom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies