VIDEO Srbského premiéra zasiahli v dedine pri Srebrenici kameňmi do hlavy!

NETKY.SK • 11 Júl 2015, 16:01 • 2 min
VIDEO Srbského premiéra zasiahli v dedine pri Srebrenici kameňmi do hlavy!

SREBRENICA/BELEHRAD - Srbský premiér Aleksandar Vučič bol dnes napadnutý na spomienkovom podujatí v bosnianskej dedine Potočari a zasiahnutý kameňmi do hlavy.

slovakia

left justify in out

Srbskú delegáciu okamžite evakuovali a vrátila sa do Belehradu, informovala srbská televízna stanica RTS.

 

Podľa srbskej tlačovej agentúry Tanjug sa Vučičovi pri incidente rozbili okuliare. Či utrpel aj nejaké zranenia, agentúra neuviedla.

 

K incidentu došlo po tom, čo srbská delegácia položila kvety v Pamätnom centre v Potočari, pripomínajúcom obete masakry 8000 bosnianskych Moslimov v neďalekej Srebrenici spred 20 rokov.

Už kladenie venca Vučičom bolo sprevádzané piskotom. Následne skupina ľudí začala na srbského premiéra hádzať kamene, topánky a fľaše s vodou. Premiérova ochranka sa ho snažila chrániť otvorenými nepriestrelnými kufríkmi. Jeden z ochrankárov chcel roztiahnuť dáždnik, ale Vučič to odmietol.

 

Útočníci kričali "Alláhu akbar" (Alah je veľký), "Zomri četnik" (narážka na to, že Vučič mal kedysi blízko k četnikom, príslušníkom srbských polovojenských zborov, ktoré v 20. storočí bojovali vo viacerých konfliktoch) alebo "Zabi ho". Jednotlivci z davu zaútočili aj na srbskú ochranku v snahe dostať sa k Vučičovi.

 

Stránka bosnianskych novín Dnevni Avaz informovala, že jedného z útočníkov polícia zatkla. Podľa Dragana Lukača, ministra vnútra Republiky srbskej, jednej z bosnianskych entít, Vučiča zasiahlo niekoľko kameňov. "Vzhľadom na to, že sme niečo také očakávali, mali sme v dave veľa ľudí v civile a oni reagovali hneď, ako sa začal útok na premiéra Vučiča," povedal Lukač.

 

Srbský minister zahraničných vecí Ivica Dačič v reakcii uviedol, že útok na Vučiča je tiež útokom na Srbsko, jeho mierovú politiku a politiku regionálnej spolupráce. "Je to ďalší negatívny dôsledok spolitizovania tejto témy (masakry v Srebrenici), ktoré namiesto k zmiereniu viedlo k novému štiepeniu a nenávisti," uviedol Dačič vo vyhlásení pre médiá.

 

Bosnianske médiá dali útok na Vučiča do súvislosti s tohtotýždňovými udalosťami v Bezpečnostnej rade OSN, ktorá kvôli vetu Ruska v zabránila prijatiu rezolúcie o Srebrenici predloženej Veľkou Britániou. Pracovná verzia rezolúcie jednoznačne definovala zločiny spáchané v Srebrenici v roku 1995 ako genocídu voči bosnianskym Moslimom. Vyzývala tiež na jej pripomínanie, aby sa podobná udalosť už nikdy nezopakovala.

 

Srbskí politici vrátane Vučiča odmietajú nazývať masaker v Srebrenici genocídou a namiesto toho hovoria "hroznom" alebo "obludnom" zločine.

 

Vučičovi, bývalému srbskému nacionalistovi, ktorý sa zmenil na presvedčeného Európana, pripomenuli účastníci spomienky v Potočari jeho minulosť, keď roztiahli transparent s nápisom "Za každého Srba zabijeme 100 moslimov". Vučič to vyhlásil 20. júla 1995 v srbskom parlamente, deväť dní po tom, čo Srebrenica, vyhlásená za bezpečnú zónu OSN, padla napriek prítomnosti holandských modrých prílb do rúk jednotiek bosnianskych Srbov. Vučič bol vtedy čelným predstaviteľom ultranacionalistických Srbskej radikálnej strany (SRS) Vojislava Šešelja obvineného neskôr z vojnových zločinov. Na jeseň roku 2008 sa Vučič od Šešelja dištancoval a spolu so súčasným prezidentom Tomislavom Nikoličom nastúpil na kurz proeurópskej politiky Srbska.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies