VIDEO Spred budovy najvyššieho súdu v Bangladéši odstránili sochu Justície, zraňovala city moslimov

NETKY.SK • 26 Máj 2017, 12:30 • 2 min
VIDEO Spred budovy najvyššieho súdu v Bangladéši odstránili sochu Justície, zraňovala city moslimov

DHÁKA - Spred komplexu najvyššieho súdu v bangladéšskom hlavnom meste Dháka odstránili dnes sochu Justície, starorímskej bohyne spravodlivosti. K opatreniu došlo po protestoch tamojšej komunity islamistov, informoval denník The Express Tribune.

slovakia

left justify in out

Socha ženskej postavy so zaviazanými očami držiacej v rukách váhy a meč bola pritom inštalovaná iba pred necelým polrokom. Náboženskí radikáli tvrdia, že predstavuje "neislamský" prvok a zraňuje náboženské city moslimov. Za jej odstránenie sa konali v Dháke masové protesty.

 

Bangladéšska premiérka Hasína Vadžídová tento krok odobrila, sekulárne skupiny však boli proti. Robotníci sochu začali demontovať o polnoci miestneho času za použitia žeriavu. Jedným z argumentov islamistov bolo aj to, že táto "kontroverzná" socha mala blízko k modlárstvu.

 

 

Postava Justície bola odetá v sárí, indickom ženskom odeve, namiesto antickej tógy. Autor sochy Mrinal Hák uviedol, že jej odstránenie je preňho šokujúce. "Cítim sa hrozne, je to nespravodlivé. Prirovnávam to k strate svojej vlastnej matky," povedal uznávaný sochár pre agentúru AP.

 

Podľa analytikov ide o znak narastajúceho napätia medzi islamskými konzervatívcami a liberálnymi hodnotami v Bangladéši. Krajina so 160 miliónmi obyvateľov má síce sekulárne zákony, ale radikálny islam je tu na vzostupe.

 

Počas uplynulých rokov sa cieľom útokov, ako aj vrážd stali desiatky miestnych ateistov, liberálnych spisovateľov, blogerov, publicistov, členov menšinových komunít a cudzincov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies