VIDEO Spevák Jerguš Oravec vydáva album Na ramenách otcov

NETKY.SK • 8 December 2016, 15:38 • 2 min
VIDEO Spevák Jerguš Oravec vydáva album Na ramenách otcov

BRATISLAVA - Slovenský skladateľ, gitarista a spevák Jerguš Oravec vydáva v týchto dňoch novú sólovú štúdiovku. Nahrávka obsahuje celkovo 14 skladieb a volá sa Na ramenách otcov.

slovakia

left justify in out

"V tomto názve predovšetkým reflektujem to, že vždy vychádzame z minulosti. Jimi Hendrix, Jimmy Page, Peter Lipa, Jaro Filip a nakoniec aj môj vlastný otec - všetci títo a mnohí ďalší sú pre mňa otcami, ktorí vytvorili dnešnú podobu mňa samého. Touto formou im tak vzdávam môj hold," vysvetlil názov novinky hudobník, ktorý sa postaral aj o jej produkciu či zvuk. Na nahrávke sa predstavil tiež s viacerými hudobnými nástrojmi, pričom okrem gitary použil klavír, organ, basgitaru, bicie alebo ústnu harmoniku. Hudobnými hosťami sú Oravcovi kolegovia z kapely 3JO Matej Ruman a Denis Pagáč či jeho partnerka, speváčka Tammy Nižňanská. Pri dychových sekciách mu pomáhal trubkár Tibor Ďuriak. Vizuál obalu si zobral na starosť muzikantov otec, akademický maliar Juraj Oravec.


Štúdiovka prichádza na trh najprv na vinyle v troch rôznych farbách, pričom ide o limitovanú edíciu. Farebná kombinácia biela, modrá a červená má byť odkazom na slovenskú trikolóru, ktorou chce rodák z Trenčína zachovať na nahrávke slovenskú kultúru. "Album som sa rozhodol vydať najskôr na vinyle, pretože sám som zberateľom a fanúšikom platní. Tento formát mi totiž pripomína, že hudba nie je iba niečo abstraktné, ale rovnako hodnotné a hmatateľné ako sochy, maľby či iný druh umenia. Trikolórou, v ktorej platne vyšli sa zároveň snažím udržať slovenskú kultúru aj po vizuálnej stránke, keďže na albume sa nachádzajú prevažne slovenské piesne," priblížil na záver. Novinka sa následne dostane na trh aj na CD, pričom si ju je možné predobjednať na muzikantovej oficiálnej webstránke.


Jerguš Oravec nahral v roku 2008 s kapelou Next Page rovnomenný album, ktorý pokrstil Pavol Hammel. V roku 2013 formácia vydala nahrávku Done So Far. O rok neskôr Oravec ponúkol debutový sólový projekt, a to EP nahrávku Aries, ktorej krstným otcom sa stal Peter Lipa. Je tiež členom projektu The Youniverse, v ktorom pôsobí aj spomínaná Tammy Nižňanská. V marci im vyšlo prvé EP s názvom Raise Hell Kid. Hudobník vystúpil v roku 2013 na maďarskom festivale Sziget a v marci 2015 reprezentoval Slovensko na celoeurópskom festivale European Blues Challenge 2015 v Bruseli.
 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona