VIDEO: SpaceX vyniesla do vesmíru 105 satelitov. Medzi nimi aj české

NETKY.SK • 13 Január 2022, 19:33 • 2 min
VIDEO: SpaceX vyniesla do vesmíru 105 satelitov. Medzi nimi aj české

MYS CANAVERAL - Z Mysu Canaveral na Floride odštartovala vo štvrtok nosná raketa Falcon 9 súkromnej spoločnosti SpaceX amerického miliardára Elona Muska. Na obežnú dráhu Zeme vyniesla okrem iného mikro a nanosatelity, ktoré sú súčasťou komerčného programu firmy.

slovakia

left justify in out

Raketa Falcon 9 niesla dovedna 105 satelitov z 20 krajínNa jej palube boli aj rôzne zariadenia skonštruované českými vedcami, ako napríklad prístroje na detekciu gama žiarenia či výskum kozmického počasia na nanosatelite vážiacom necelé štyri kilogramy.

 

 

Českí vedci vyslali do vesmíru aj detektor častíc na monitoring kozmického počasia a ionizujúceho žiarenia na orbite, napísal český spravodajský server Novinky.cz.

 

Prečítajte si tiež: Už čoskoro poputujú pohľadnice do vesmíru

 

Raketa Falcon 9 dopravila do vesmíru aj ukrajinskú družicu Sič-2-30, ktorá má získavať digitálne snímky zemského povrchu vo viditeľnom aj infračervenom spektre. Ukrajina za dopravu satelitu na obežnú dráhu zaplatila dva milióny amerických dolárov.

 

img

 

Možno vás zaujme: VEDA: Orgazmus, ktorý riadi mobilná aplikácia? Novinka poteší najmä mužov!




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies