REPORTÁŽ: SNS podporí návrh Smeru o minimálnej mzde, chce aj zmenu minimálnych dôchodkov

NETKY.SK • 21 August 2019, 15:51 • 2 min
REPORTÁŽ: SNS podporí návrh Smeru o minimálnej mzde, chce aj zmenu minimálnych dôchodkov

BRATISLAVA – Koaličná SNS podporí návrh Smeru-SD na pevné stanovenie minimálnej mzdy percentom. Smer-SD však musí podporiť zmenu systému výpočtu minimálneho dôchodku. Pevným percentom by sa tak mal naviazať aj minimálny dôchodok na priemernú mzdu.

slovakia

left justify in out

Predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák v stredu vyhlásil, že SNS nemá najmenší problém, aby bola minimálna mzda stanovená vo výške 60 % priemernej mzdy.

 

Národniari však zdôrazňujú aj systémové riešenie stanovenia minimálnych dôchodkov. Systém minimálneho dôchodku sa podľa nich musí nanovo nastaviť tak, aby bol naviazaný na výšku priemerného zárobku v národnom hospodárstve stanoveným percentom.

 

"Naším návrhom bolo, aby sme na Koaličnej rade s našimi koaličnými partnermi prebrali zvýšenie a rovnako systémové nastavenie minimálneho dôchodku, aby sa pohyboval v rozpätí 30 – 35 % z výšky priemernej mzdy," priblížil Bernaťák s tým, že dôchodcovia si zaslúžia dôstojný život, pretože vytvárali hodnoty, z ktorých v súčasnosti mladá generácia žije.

 

 

Minimálne dôchodky ako aj návrh Smeru-SD na stanovenie minimálnej mzdy sa mali podľa Bernaťáka prerokovať na Koaličnej rade začiatkom septembra. Minimálny dôchodok tak chceli prebrať najskôr s koaličnými partnermi. Keďže však Smer-SD už svoj návrh podáva, aj SNS zvažuje, či do piatku (23. 8.) predostrie návrh zákona o minimálnych dôchodkoch do podateľne.

 

"V prípade, ak sa to nebude stíhať, tak by sme to dali na ďalšiu najbližšiu schôdzu Národnej rady SR," podotkol Bernaťák s tým, že národniari budú trvať na tom, aby boli minimálne dôchodky systémovo nastavené a jednoznačne zvýšené.

 

Koaličná strana Smer-SD predloží do parlamentu návrh na automatické zvyšovanie minimálnej mzdy na úroveň 60 % z priemernej mzdy. Zákon by mal platiť od januára budúceho roka a po prvý raz by sa mohol tento mechanizmus využiť na výpočet minimálnej mzdy pre rok 2021. Návrh zákona počíta aj s vyjednávaním medzi sociálnymi partnermi. Informoval o tom v stredu predseda Smeru-SD Robert Fico.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona