VIDEO SND spustilo súťaž The School Dance, Pellegrini si v reklamnom spote zahral traktoristu

NETKY.SK • 10 Február 2015, 15:00 • 2 min
VIDEO SND spustilo súťaž The School Dance, Pellegrini si v reklamnom spote zahral traktoristu

BRATISLAVA - V Slovenskom národnom divadle (SND) v Bratislave dnes vyhlásili 4. ročník The School Dance - tanečnej súťaže pre materské, základné a stredné školy.

slovakia

left justify in out

V reklamnom spote, ktorý súťaž organizuje sa objavil aj predseda NR SR Peter Pellegrini. "Dnes sme v SND odštartovali už štvrtý ročník tanečnej súťaže škôl THE SCHOOL DANCE 2015. Je to moja srdcovka, pretože spája tri veci, ktoré mám rád – moderné technológie, umenie a pohyb," vyjadril sa predseda parlamentu k celej súťaži.

 

 

 

 

 

Novinkou súťaže, ktorá má za cieľ motivovať deti k pohybu, rozvíjať ich vzťah k tanečnému umeniu a informačným technológiám, je rozdelenie jej účastníkov do dvoch úrovní. Úroveň PRO (profesionáli) je určená základným umeleckým školám, konzervatóriám a tanečným skupinám, ktoré sa venujú tancu intenzívne. Školám, ktoré nemajú profesionálne ani súťažné tanečné skúsenosti, je určená úroveň AM (amatéri). "Keďže sa nám stávalo, že sa do súťaže zapojilo aj tanečné konzervatórium aj materská škola, neboli to rovnocenní súperi, preto sme vytvorili dve kategórie, aby sa mali možnosť aj tí neprofesionáli umiestniť," zdôvodnil na stretnutí s médiami Ján Machaj z neziskovej organizácie Edulab, ktorá je organizátorom The School Dance.

 

V aktuálnom ročníku sa súťaží v dvoch kategóriách. V kategórii Local Dance môžu školy prostredníctvom rôznych tanečných štýlov prezentovať významné miesto, udalosť, historický monument, osobnosť alebo tradíciu regiónu školy. Záštitu nad ňou prevzal Slovenský ľudový umelecký kolektív (SĽUK). Novou kategóriou, ktorá tvorivo prepája film, hudbu a tanec, je Movie Dance pod záštitou choreografa a režiséra Jána Ďurovčíka. "Hlavným cieľom bude tancom znázorniť filmovú scénu. Je na deťoch, či si vyberú známe muzikály, alebo či stvárnia akúkoľvek scénu aj z netanečných filmov," doplnila Lucia Kandráčová z centra moderných vzdelávacích technológií Edulab.

 

Okrem tanečných videí pripravia zapojené školy minimálne jeden interaktívny materiál. "Buď budú programovať svoje vlastné tanečné vystúpenie aj v digitálnej podobe prostredníctvom programu SCRATCH, alebo pripravia prostredníctvom aplikácie PREZI peknú prezentáciu svojej škole, histórii, atď.," doplnil predseda NR SR Peter Pellegrini, digitálny líder SR, ktorý má už tretí rok záštitu nad súťažou. Školy sa do nej môžu zaregistrovať počas februára a od 1. apríla nahrať svoje súťažné videá na www.schooldance.sk, kde nájdu prihlášku a informácie o podmienkach účasti. Každá škola sa môže registrovať maximálne raz a prihlásiť môže najviac tri videá s maximálnou dĺžkou tri minúty.

 

Aj tento rok súťaž ukončí finále v SND za účasti známych osobností. Na víťazov čakajú zaujímavé ceny. Hlavnou cenou v oboch úrovniach (PRO, AM) je voľný vstup na simulátor voľného pádu pre celý tanečný tím a finančná odmena 1000 eur pre školu. Do aktuálneho ročníka The School Dance sa okrem slovenských škôl môžu opäť zapojiť aj školy z Českej republiky. "Minulý rok sa z ČR zapojilo 50 škôl. Verím, že to pôjde hore a tých škôl bude ďaleko viac, pretože z tých päťdesiatich bola iba jedna vo finále tu v SND. Dúfam, že tento rok ich bude ešte o niečo viac," poznamenal za český Edulab Michal Orság z tým, že záštitu nad českou časťou súťaže prevzal tanečník Petr Čadek.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona