VIDEO Slovenský študent vytvoril softvér, ktorý v súdnych sporoch porazil armádu britských právnikov

NETKY.SK • 10 Január 2018, 12:13 • 2 min
VIDEO Slovenský študent vytvoril softvér, ktorý v súdnych sporoch porazil armádu britských právnikov

BRATISLAVA – Úspešný študentský start-up využíva umelú inteligenciu na to, aby predpovedal výsledok súdneho sporu. Spoločnosť CaseCrunch založil spolu so svojimi dvoma spolužiakmi Slovák Jozef Maruščák (23) študujúci právo na Univerzite v Cambridge. Softvér dokázal v súťaži poraziť aj 110 renomovaných právnikov. Zatiaľ čo oni predpovedali výsledky súdnych sporov na 62,3%, softvér mal úspešnosť 86,6%.

slovakia

left justify in out

Ako to funguje?

Softvér používa rôzne techniky spracovania prirodzených jazykov na analýzu právnických textov. Analýzu kombinuje s modelmi hlbokého učenia. Systém je schopný predpokladať výsledok súdneho sporu a zároveň určiť faktory, ktoré ovplyvňujú jeho výsledok. Softvér sa dokonca dokáže sám zdokonaľovať – učiť na vlastných chybách. Jeho úspešnosť sa teda bude zvyšovať.

 

„Softvér CaseCrunch testovali na spotrebiteľských sporoch vo Veľkej Británii. Väčšinu týchto sporov rozhoduje ombudsman a softvéru sa podarilo úspešne predpovedať výsledok takmer v 90% prípadov. Systém je momentálne schopný spraviť 20 000 predpovedí za jediný deň bez akéhokoľvek ľudského dozoru,“ vysvetlil Jozef Maruščák.

 

Softvér dokáže identifikovať faktory, o ktorých sme ani nemuseli tušiť. Ukázalo sa napríklad, že ľudia s tmavšou pleťou majú väčšiu pravdepodobnosť, že na súde prehrajú.

 

Víziou je, že softvér bude k dispozícii úplne každému. Ľudia by s ním dokázali ušetriť veľa peňazí, lebo by sa nepúšťali do súdnych sporov, kde nemôžu vyhrať alebo by naopak zistili, že sa môžu domáhať práva aj pri spore s veľkým hráčom (napr. bankou) a dokážu vyhrať. Tiež môže asistovať právnikom pri určovaní stratégie alebo môže odhaliť diskrimináciu jednej strany sporu. Súdny spor údajne dokáže ovplyvniť aj to, aké máte meno.

 

 

Právo je veľmi rozsiahle, má tisícky zákonov a paragrafov. Výhodou umelej inteligencie je, že nezabúda ako človek. Avšak ako upozornil tvorca softvéru, kvôli technológii právnici nebudú zbytoční. Ich práca totiž nespočíva iba v predpovedaní prípadov.  

 

Softvér je zatiaľ naprogramovaný na britský právny systém. Ak by sa mal používať v iných krajinách, bude si vyžadovať úpravu. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies