VIDEO Slovenský Aeromobil 3.0 predstavia už tento mesiac na výstave v Monaku

NETKY.SK • 17 Apríl 2017, 13:27 • 2 min
VIDEO Slovenský Aeromobil 3.0 predstavia už tento mesiac na výstave v Monaku

BRATISLAVA - AeroMobil je slovenský projekt s cieľom vyvinúť funkčné auto, ktoré sa jednoducho dokáže premeniť na lietadlo.

slovakia

left justify in out

Projekt, ktorý rozbehol dizajnér Štefan Klein sa so svojim modelom lietajúceho auta Aeromobil 3.0 predstaví, už 20. apríla v Monaku na výstave superáut Top Marques.

 

Tento model bol verejnosti predstavený už v roku 2013 a dokonca skrášľoval aj vstupnú halu Rady Európskej únie v Bruseli počas slovenského predsedníctva. Aeromobil má miesto pre dve osoby a dokáže letieť rýchlosťou 300 km/h s doletom asi 700 km.

 

 

Po cestách vie ísť do 160 km/h. Počas testovacieho letu v roku 2015 malo auto problémy a pilot približne vo výške 300 metrov si musel aktivovať bezpečnostný padák. AeroMobil pristál, ale čiastočne sa poškodil. Takžš  ývojári boli nútení ešte popracovať na lietajúcom aute, aby bol stopercentne spoľahlivý a bezpečný, čo sa im aj v celkom krátkej dobe podarilo.

 

Správy z minulého roka hovorili, že prvá séria bude mať dolet 1 000 km a vzdialenosť stroj prekoná za 3 – 3,5 hodiny. Špecifikácia sa však ešte môže zmeniť. Cieľom Aeromobilu nie je zdolávanie obrovských vzdialeností ale je skôr určený na lietanie na kratšie vzdialenosti a má napomáhať vodičovi vyhnúť sa nepríjemným zápcham a obmedzeniam cestnej premávky.

 

"Tým, že kombinuje Aero a funkčnosť vozidla v dokonalej harmónii, to ohlasuje novú éru v efektívne a pohodlné cestovanie, ktoré ponúkajú užívateľom bezkonkurenčný výber dopravy na ceste alebo vo vzduchu," vyjadrili sa spoločníci firmy na svojich internetových stránkach. Spoločnosť predpokladá, že už tento rok bude pripravená prijímať objednávky. Oficiálna cena Aeromobilu ešte nie je známa, ale spolumajiteľ firmy Juraj Vaculík uviedol, že toto lietajúce vozidlo nevyvíjali ako hračku pre milionárov skôr pre bežných ľudí. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies