VIDEO Slovensko zaťažuje drobných podnikateľov najviac v porovnaní s ostatnými krajinami V4, komora ďaňových poradcov potvrdila, že dane v susedných krajinách sú oveľa nižšie

NETKY.SK • 10 Máj 2017, 09:50 • 2 min
VIDEO Slovensko zaťažuje drobných podnikateľov najviac v porovnaní s ostatnými krajinami V4, komora ďaňových poradcov potvrdila, že dane v susedných krajinách sú oveľa nižšie

BRATISLAVA - Slovenská komora daňových poradcov (SKDP) upozorňuje na to, že začínajúci slovenskí podnikatelia majú jednu z najhorších pozícií v rámci regiónu V4 a celej Európskej únie. Platia dane aj z peňazí, ktoré nezarobili. V prvých rokoch podnikania sa daň z príjmov môže vyšplhať až na úroveň 40% dosiahnutého zisku. V porovnaní s ostatnými krajinami V4, Slovensko zaťažuje podnikateľov najviac.

slovakia

left justify in out

Prvé roky podnikania je pre startupy (novovznikajúce firmy s nízkym počiatočným imaním pozn. red.) obdobie, kedy sa stretávajú s viacerými problémami a účtovný rok končia so stratami. Musia investovať imanie do nákupu technológií, výskumu alebo zariaďovania prevádzky. 

 

Straty znášajú v očakávaní návratu investície a v budúcnosti vytváraním zisku. Splácanie strát im výrazným spôsobom komplikuje slovenská daňová legislatíva. Prvým problémom je, že stratu si môžu podnikatelia odpočítavať zo svojich ziskov rovnomerne iba počas štyroch rokov. 


Stačí, aby bol podnik dva roky v strate a už zdaňuje zisky bez toho, aby si stratu započítal. Druhým problémom je, že nedokáže dostať do daňových výdavkov úroky platené z úverov alebo pôžičiek od prepojených osôb a tretím problémom od 1. januára 2017 je, že zakladateľ startupu pri predaji svojej investície platí zdravotné odvody z celého dosiahnutého zisku, ktoré na Slovensku nemajú maximálny vymeriavací základ. 

 

SKDP uviedla, že Maďarsko má v rámci Vyšehradskej štvorky veľmi dobre nastavené pravidlá zdaňovania začínajúcich firiem. Ročné straty umorujú neobmedzene a straty, ktoré vykázali v prvých rokoch môžu zahrnúť do základu dane. Maďarský podnikateľ takto zdaňuje svoje príjmy vo výške 9%, čo je neporovnateľne menej ako na Slovensku.

 

SKDP začínajúcim podnikateľom radí zanalyzovať si podnikateľské prostredie na Slovensku a v okolitých štátoch. Následne sa podnikateľ môže sám rozhodnúť, kde je pre neho najvýhodnejšie rozbehnúť svoju činnosť. Viac sa dozviete v priloženom videu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies