VIDEO Slovensko zajtra čaká historická chvíľa, z Indie do vesmíru odštartuje naša prvá družica

NETKY.SK • 22 Jún 2017, 19:30 • 2 min
VIDEO Slovensko zajtra čaká historická chvíľa, z Indie do vesmíru odštartuje naša prvá družica

BRATISLAVA – Mladá slovenská kozmonautika v piatok 23. júna urobí veľký skok. Na orbite by mala krúžiť prvá slovenská družica skCUBE.

slovakia

left justify in out

Do vesmíru ju ako jednu z 31 ďalších družíc vynesie indická raketa PSLV-C38 z vesmírneho strediska Šríharikota. Štart je predbežne plánovaný na 5.59 h. Slovenský vedecký tím verí, že všetko dopadne dobre, aj keď priznal, že vesmír je nemilosrdný a pokaziť sa potenciálne môže cca 10-tisíc vecí.

 

"Pokiaľ všetko pôjde dobre a po 5.59 h ráno raketa s našou a ostatnými družicami odštartuje, tak v čase 17 až 23 minút od štartu budú oddelené všetky cubesaty. Čiže aj skCUBE, a tým sa začne jeho kozmická misia," uviedol na dnešnej tlačovej besede Jakub Kapuš, podpredseda Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity (SOSA). Prvá slovenská družica by tak mala obiehať samostatne okolo Zeme najneskôr 23 minút po štarte.

 

"Som veľmi nervózna. Pri štarte asi nebudem ani dýchať," priznala predsedníčka SOSA Michaela Musilová, ktorá je zároveň najväčšou slovenskou adeptkou na let do vesmíru.

 

img

 

Maketa prvej slovenskej družice skCUBE

 

Družica by mala následne posielať okolo 300 rôznych údajov. Väčšina by sa spočiatku mala týkať samotného stavu družice a neskôr by mala posielať aj dáta z vedeckého experimentu. „Kolegovia vyvinuli niekoľko inovatívnych technológií, ktoré vlastne tam ideme určitým spôsobom testovať. Ak všetko bude fungovať, ako má, tak to môžeme vlastne aj komerčne predávať, lebo je o to záujem zo zahraničia,“ vysvetlila Musilová.

 

Dáta budú verejne dostupné, takže ak by niekto chcel niektoré z nich spracovať, bude ich mať k dispozícii a môže si prípadne spraviť vlastný projekt.

 

Ing.MiroslavŠmelko,PhD., z Leteckej fakulty TUKE vysvetlil, ako budú schopní s družicu ovládať. Jeden väčší manéver ako napríklad zastabilizovanie do dolete do vesmíru môže trvať približne pol hodinu.

Projekt mal tri hlavné ciele: popularizácia vedy a dokázať, že „na to máme,“ technologický vývoj a vedecký experiment.

 

Zaujímavosťou je, že spočiatku išlo o dobrovoľnícky projekt. Pár nadšencov doň investovalo vlastné peniaze a až neskôr sa postupne začali nachádzať rôzni súkromní partneri, financie z verejných zdrojov a napokon prispela aj vláda.

 

Ako informoval hlavný autor tejto myšlienky, až 80% členov tímu tvorili doktoranti a 20% boli vedecký odborníci z praxe. Prof.Ing.PeterBallo,PhD., z FEISTU v tomto kontexte zdôraznil, že „je dôležité dôverovať mladej generácii.“

 

Napriek tomu, že len vynesenie družice do vesmíru bude stojí okolo 100-tisíc eur, je slovenský projekt o dve tretiny lacnejší ako podobné zahraničné projekty. Veľkú úlohu zohrala totiž vášeň mladých vedcov. Ako podotkol Kapuš, „10-tisíce hodín technickej práce nebolo zaplatených.“ Projekt existuje už 10 rokov, no jeho praktická časť trvala 5 rokov od 2011 do 2016. Vyše roka sa potom čakalo na samotný štart. 

 

Viac informácií vo videu:

 

Zajtra budeme aj pri priamom prenose štartovania rakety, preto nás nezabudnite sledovať. 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies