VIDEO Slovenská družica funguje na 100%, na Zem poslala prvé dáta

NETKY.SK • 30 Jún 2017, 17:57 • 2 min
VIDEO Slovenská družica funguje na 100%, na Zem poslala prvé dáta

BRATISLAVA - Slovenská družica skCUBE je vo vesmíre už týždeň a vyslala na Zem prvé signály. Ako na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave informoval podpredseda Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity (SOSA) Jakub Kapuš, satelit funguje na 100 percent.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

SkCube okolo Zeme obieha vo vzdialenosti viac ako 500 kilometrov rýchlosťou 7,8 km/s a všetky jej systémy sú v poriadku. Jeden oblet okolo Zeme trvá družici približne hodinu a 34 minút. Slovenská republika sa stala 78. krajinou, ktorá vlastnými rukami zostrojila a vypustila do vesmíru družicu.

 

Naša družica odštartovala do vesmíru 23. júna presne o 5.59 h v indickej rakete. Približne 20 minút po štarte sa skCUBE oddelila od nosiča a započala svoju kozmickú misiu. Po ďalších 30 minútach otvorila svoje komunikačné antény a začala posielať z vesmíru prvé signály. Ako prvý zachytil signály z družice rádioamatér Dmitrij Paškov z Moskvy, ktorý slovenskú stranu informoval e-mailom. Na Slovensko prvé dáta dorazili okolo 9 hodiny ráno.

 

img

 

   

Autori projektu dúfajú, že skCUBE vydrží, čo najdlhšie, avšak jej priemernú životnosť odhadujú na 2 roky.

 

Podľa Kapuša vedeckí tím už teraz získal také množstvo údajov, s ktorými môže pracovať niekoľko rokov. V nasledujúcich týždňoch sa budú mladí slovenskí vedci venovať hlbšej analýze dát a postupne začnú spúšťať ďalšie palubné experimenty. Všetky zachytené dáta budú verejne dostupné na webe skcube.sk.

 

"Dnes zažívame niečo výnimočné," povedal v úvode konferencie podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini. „Dovtedy sa mi to zdalo, ako niečo nepredstaviteľné, že aký potenciál môže mať SR v oblasti vesmírneho výskumu a vývoja. A títo mladí ľudia nám ukázali, že ten potenciál je,“ pokračoval Pellegrini a prezradil, že prvé experimenty sledoval s mladými nadšencami v sprchovom kúte malého bytu.

 

Podpredseda vlády upozornil, že omnoho drahšie zahraničné projekty vo vesmíre stroskotali a o to významnejší je úspech našej malej družice. Náklady na slovenský projekt bolo voči podobným zahraničným až o dve tretiny menšie.  Pellegrini dodal, že 80% investície by sa malo vrátiť naspäť na Slovensko a prispieť k podpore vedy a výskumu. Tiež zdôraznil, že títo ľudia majú plnú podporu vlády, ktorá si šikovných ľudí nechce nechať odísť do cudziny.

 

Viac informácií si môžete pozrieť vo videu:

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona