VIDEO Škótsky detektorista objavil 1000-ročný vikingský poklad

NETKY.SK • 13 Október 2014, 16:50 • 2 min
VIDEO Škótsky detektorista objavil 1000-ročný vikingský poklad

LONDÝN - Škótskemu detektoristovi Derekovi McLennanovi sa podarilo objaviť poklad zlatých a strieborných vikingských predmetov, ktoré sú staré viac ako 1000 rokov. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

K jednému z najvýznamnejších vikingských nálezov na škótskom území došlo v septembri tohto roku. Približne 100 artefaktov našiel podnikateľ na dôchodku na poli v oblasti Dumfriesshire na juhozápade Škótska.
     

Medzi predmetmi sa nachádza veľký strieborný kríž, ktorý pochádza približne z 9.-10. storočia, strieborná misa západoeurópskeho pôvodu - v čase zahrabania do zeme už zrejme bola asi 100 rokov stará - a viacero zlatých predmetov.
     

"Odborníci začali predmety skúmať, ale už teraz je jasné, že ide o jeden z najdôležitejších vikingských pokladov objavených v Škótsku," oznámil vo svojom vyhlásení škótsky úrad, ktorý sa stará o objavené poklady neznámych vlastníkov.
     

Vikingský poklad je už druhým McLennanovým príspevkom k spoznávaniu škótskych dejín. Minulý rok objavil so svojim priateľom v rovnakej oblasti krajiny poklad stredovekých mincí.
     

"Vikingovia sú známi tým, že v minulosti vykonávali nájazdy na tieto brehy, ale dnes vieme oceniť, čo za sebou zanechali," povedala škótska ministerka pre kultúrne a vonkajšie záležitosti.
     

Škandinávski nájazdníci úspešne napádali Britské ostrovy v období od 8.-11. storočia. Niektoré svoje poklady kvôli bezpečnosti zahrabávali. Generácie hľadačov pokladov ich postupne odkrývajú, napísala Reuters.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona