VIDEO Situácia v Sýrii sa naďalej zhoršuje, vládne vojská môžu napadnúť aj Turci

NETKY.SK • 24 Február 2018, 09:00 • 2 min
VIDEO Situácia v Sýrii sa naďalej zhoršuje, vládne vojská môžu napadnúť aj Turci

Situácia na území Sýrie začína byť dramatická. Vojnou poznačená krajina musí riešiť ďalší konflikt záujmov. Situáciu pre nás zhodnotil bezpečnostný analytik.

slovakia

left justify in out

Rozhodnutie tureckého prezidenta Recepa Tayipa Erdogana o vyslaní armády na územie Sýrie, s cieľom vytlačiť a poraziť Kurdov v pohraničnej provincie Afrín, rozprúdilo obavy z ďalšej vojny v krajine.

 

Turecko za útoky na Kurdov kritizuje nie len sýrska vláda a Američania, ale aj ďalšie krajiny medzinárodného spoločenstva. Na výraznejší tlak na Ankaru sa však doteraz nikto nezmohol a pred nezákonným vstupov vojsk do krajiny všetci zatvárajú oči.

 

Američania pritom v Sýrii po boku Kurdov bojujú proti Islamskému štátu a práve Kurdov označuje americká armáda za dlhodobo najužitočnejších a najvernejších spojencov v tejto krajine. Turecko už viac krát avizovalo, že bude v bojoch proti kurdským bojovníkom pokračovať a to aj napriek nevôli spojencov, ktorí ich priamo podporujú.

 

Situácia sa vyhrotila po vyhláseniach tureckého ministra zahraničných vecí Mevlüta Čavušoglu. Ten informoval, že Turecko je pripravené bojovať so sýrskymi vládnymi silami, v prípade ak vstúpia do sýrskej enklávy Afrín, aby chránili kurdských bojovníkov.

 

Afrín kontrolujú kurdské milície YPG, ktoré sú však zároveň spojencami Spojených štátov v boji proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS). Ankara označuje YPG za teroristickú organizáciu napojenú na Stranu kurdských pracujúcich (PKK), ktorá bojuje za väčšiu autonómiu a je v Turecku zakázaná.

 

Ako hodnotí tureckú inváziu v Sýrii, hrozí vojna medzi veľmocami na území tohto štátu? Na otázky nám odpovedal bezpečnostný analytik Milan Žitný.  

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies