VIDEO Sitar Georgea Harrisona vydražili za vyše 62.000 dolárov

NETKY.SK • 29 September 2017, 14:43 • 2 min
VIDEO Sitar Georgea Harrisona vydražili za vyše 62.000 dolárov

LONDÝN - Sitar bývalého člena britskej rockovej skupiny The Beatles Georgea Harrisona vydražili v USA za 62.500 dolárov. Harrison zakúpil tento hudobný nástroj v roku 1965 v Londýne a následne ho použil v skladbe "Norwegian Wood (This Bird Has Flown)" z albumu Rubber Soul (1965). Informovala o tom dnes spravodajská stanica BBC.

slovakia

left justify in out

Tento indický hudobný nástroj neskôr Harrison daroval priateľovi svojej prvej manželky Patti Boydovej. "Keď sme nahrali Norwegian Wood, niečo tam chýbalo. Hľadali sme nový zvuk a ja som vtedy prišiel so sitar, nevedel som však, čo s ním," vyhlásil Harrison v dokumente The Beatles Anthology z roku 1995.

 

"Norwegian Wood (This Bird Has Flown)" bola prvou komerčnou skladbou od západnej skupiny, kde bol použitý sitar. V roku 1966 Harrison vycestoval do Indie, kde sa zdokonaľoval v hre na sitar u renomovaného majstra tohto nástroja Raviho Šankara. Harrison neskôr využil sitar aj v ďalších skladbách.

 

Sitar, strunový rezonančný nástroj, je využívaný predovšetkým v hindustánskej a indickej klasickej hudbe. Meria 1,2 až 1,35 metra. Má 19 až 24 pražcov, štyri kovové melodické struny, tri alebo štyri bzučivé struny a 11 až 15 rezonančných strún. Sitar využili aj rockové skupiny The Doors či The Rolling Stones.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies