VIDEO Silná búrka na východe Slovenska spôsobila problémy: Za hodinu aj viac ako tisíc bleskov

NETKY.SK • 29 August 2016, 20:52 • 2 min
VIDEO Silná búrka na východe Slovenska spôsobila problémy: Za hodinu aj viac ako tisíc bleskov

POPRAD - Hasiči dnes po lokálnej prietrži mračien absolvovali niekoľko výjazdov v meste Svit i v obci Gánovce v Popradskom okrese.

slovakia

left justify in out

 

Podtatranskú oblasť v pondelok (29. 8.) v popoludňajších hodinách zastihla silná búrka, ktorú meteorológovia z Meteorologickej stanice Svit opísali ako downburst. Ide o výrazný zostupný prúd studeného vzduchu, ktorý sa pri dopade na zem rozširuje do strán. Je sprevádzaný prudkým silným nárazovým vetrom a vo väčšine prípadov aj intenzívnymi krátkodobými prívalovými zrážkami. Ako pre TASR potvrdil krajský operačný dôstojník Hasičského a záchranného zboru v Prešove, po intenzívnom daždi museli odčerpávať najmä vodu v pivniciach.

 

"Naposledy sa downburst vyskytol vo Svite 5. augusta 2014. Počas búrky spadlo 32,9 mm zrážok a búrka sa prejavila aj silnou bleskovou aktivitou," vysvetlili meteorológovia zo Svitu. Búrka zasiahla aj Poprad a viaceré obce v okrese. V Poprade podľa slov meteorológov za hodinu spadlo 44 litrov zrážok na štvorcový meter (m2) pôdy. V Gánovciach to bolo 54 litrov zrážok na m2 a v oblasti popradského letiska zaznamenala zrážkomerná stanica okolo 37 mm zrážok. "Na Spiši bolo zaznamenaných viac ako 2000 bleskov, pričom na celom Slovensku ich počas pondelka udrelo okolo 5400," informovali z Meteorologickej stanice Svit.

 

Po prudkých prívalových dažďoch zaliala voda niektoré ulice, cesty a zaplavené boli aj parkoviská na popradských sídliskách. Hasiči potvrdili, že vodu odčerpávali z pivníc vo Svite, v Gánovciach čistili vozovku od nánosov blata.

 

 

Podľa portálu imeteo.sk v okrese Poprad za hodinu udrelo viac ako 1000 bleskov.

 

 

Ako uvádza oficiálna facebooková stránka Slovenského hydrometeorologického ústavu, v Gánovciach spadlo za hodinu 50, v Poprade 36 a na Skalnatom plese 35 milimetrov (mm) zrážok. "Na poslednej menovanej stanici bol dážď prechodne mimoriadne intenzívny, za desať minút spadlo 21 mm," uvádza sa na profile.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies