VIDEO Severovýchod Filipín zasiahol supertajfún

NETKY.SK • 15 September 2018, 07:36 • 2 min
VIDEO Severovýchod Filipín zasiahol supertajfún

MANILA - Severovýchodné pobrežie Filipín zasiahol v sobotu skoro ráno miestneho času supertajfún Mangkhut. Do oblasti priniesol podľa svedkov oslepujúci dážď a silný vietor, ktorý strháva strechy z domov, vyvracia stromy a ničí elektrické vedenie. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Tajfún zasiahol ešte pred svitaním pevninu v pobrežnom meste Baggao v provincii Cagayan ležiacej na severe filipínskeho ostrova Luzon. Z regiónu, v ktorom v ostatných dvoch dňoch prebiehali rozsiahle evakuácie, doposiaľ nie sú hlásené obete na životoch či väčšie materiálne škody.

 

Vyše päť miliónov ľudí je v ohrození v dôsledku tejto búrky, ktorú americké centrum pre varovanie pred tropickými cyklónami (JTWC) klasifikuje ako supertajfún so silným nárazovým vetrom - ekvivalentný hurikánu piatej kategórie.

 

Mangkhut je podľa filipínskych úradov najsilnejším tajfúnom, aký tento rok krajinu postihol. Sprevádza ho vietor s maximálnou rýchlosťou 200 kilometrov za hodinu, pričom v nárazoch môže dosiahnuť rýchlosť až 330 kilometrov za hodinu, informuje agentúra DPA.

 

Tajfún sa podľa miestnych meteorológov pohybuje rýchlosťou asi 35 kilometrov za hodinu smerom na severozápad, pričom v sobotu v noci či v nedeľu ráno by mal územie Filipín opustiť.

 

Prinajmenšom 15.616 obyvateľov bolo podľa miestnych úradov prinútených opustiť svoje domovy. Varovania pred búrkou vydali pre väčšinu provincií Luzonu vrátane metropole Manila.

 

Tajfún narušil i dopravu v oblasti. Zrušené boli desiatky vnútroštátnych aj medzinárodných letov a zhruba 4.688 ľudí uviazlo pre zákaz námornej dopravy v rôznych prístavných mestách.

 

Filipíny zasiahne ročne v priemere 20 tropických cyklón, ktoré spôsobujú povodne, zosuvy pôdy a nehody. Zatiaľ najsilnejší tajfún bol v tejto krajine zaznamenaný v novembri 2013, keď prišlo o život vyše 6300 ľudí a viac než štyri milióny museli opustiť svoje príbytky.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies