AKTUALIZOVANÉ FOTO A VIDEO Xavier zabil v Nemecku najmenej sedem ľudí, poprednú nemeckú novinárku zabil padajúci strom

NETKY.SK • 6 Október 2017, 16:15 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ FOTO A VIDEO  Xavier zabil v Nemecku najmenej sedem ľudí, poprednú nemeckú novinárku zabil padajúci strom

Najmenej sedem ľudí prišlo už dnes v Nemecku o život v dôsledku vyčíňania prírody, konkrétne prudkej búrky Xavier, ktorá po severe krajiny zasiahla i ďalšie oblasti spolkovej republiky.

slovakia

left justify in out

Popredná nemecká novinárka a spisovateľka Sylke Tempelová zahynula, keď ju počas štvrtkovej búrky v Nemecku zasiahol padajúci strom.

 

Tempelová, 52-ročná šéfredaktorka magazínov DGAP Internationale Politik a Berlin Policy Journal, zomrela v Berlíne, keď sa vracala zo stretnutia, na ktorom sa zúčastnil aj nemecký minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel. Uviedol to dnes denník BZ.

 

"Žialime za našou dobrou priateľkou, ktorá sa vášnivo zaujímala o zahraničnú politiku," napísal vo vyhlásení Gabriel.

 

"Tí, čo celé roky sledovali jej dráhu, jej analýzy a jej príspevky do debát a rozhovorov, si nesmierne vážili jej brilantnosť a vrúcnosť, jej jemnosť a politický ostrovtip," dodal šéf nemeckej diplomacie.

 

Približne 10.000 ľudí zostalo dnes bez dodávok elektrickej energie v severovýchodnej nemeckej spolkovej krajine Meklenbursko-Predpomoransko.

 

Počas jej štvrtkového vyvrcholenia, keď rýchlosť vetra dosahovala rýchlosť 180 kilometrov, postihli výpadky elektriny 35.000 ľudí. Energetické spoločnosti informovali, že robia všetko preto, aby sa dodávky čo najskôr obnovili.

 

Aj dnes bola na severe krajiny narušená železničná doprava. Premávku obmedzili alebo zrušili na tratiach medzi Berlínom, Hamburgom, Hannoverom a Kielom, keďže ich bolo treba opraviť a poodpratávať z nich popadané stromy. Narušená je aj premávka regionálnych vlakov. Opravy môžu potrvať celý deň.

 

Približne 470 pasažierov muselo stráviť noc na železničnej stanici v meste Minden, pretože mnohé vlaky prestali pre búrku premávať. Zo stanice sa ľudia mohli opäť vydať na cestu až okolo piatej hodiny ráno.

 

Ako vyplýva z informácií prvého programu verejnoprávnej televízie ARD, množstvo ľudí utrpelo sčasti životunebezpečné zranenia. Policajti i hasiči hlásia stovky výjazdov. Materiálne škody sa odhadujú na rádovo milióny eur.

 

Narušená bola plynulosť železničnej i leteckej dopravy, MHD, trajektovej i lodnej dopravy.

 

Rozsah narušenia bol v niektorých oblastiach absolútny, tak došlo k ochromeniu alebo pozastaveniu železničnej dopravy postupne fakticky na celom území krajiny. V prípade leteckej dopravy registrovali výpadky a omeškania, ako aj prerušenie odbavovania pasažierov či prijímania lietadiel. Z Brém neodleteli tri stroje, v Hannoveri zrušili odlety strojov do Amsterdamu a Istanbulu.

 

Búrka Xavier zasiahla množstvo spolkových krajín od Šlezvicka-Holštajnska, Hamburgu a Meklenburska-Predpomoranska cez Dolné Sasko, Brandebursko a Berlín až po Sasko-Anhaltsko a Sasko.

 

Hasiči v Berlíne vyhlásili výnimočný stav. Aj situácia v MHD v hlavnom meste Nemecka bola vážna, veď nepremávala rýchlodráha, počasie neumožnilo zriadiť ani náhradnú autobusovú dopravu a nepremávalo ani metro v úsekoch nachádzajúcich sa mimo podzemia.

 

Z prístavu v dolnosaskom Wilhelmshavene prišla správa o zrútení žeriavu s hmotnosťou asi 1000 ton do vody.

V prístave Bremerhaven sa zasa uvoľnil iný žeriav a poškodil najmenej dve plavidlá.

 

Nemeckí meteorológovia však aspoň čiastočne upokojili verejnosť, keď medzičasom zrušili všetky varovania týkajúce sa Xaviera a informovali, že avizovaný nárazový vietor už s výnimkou horských oblastí a pobrežia nikde nehrozí.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies