VIDEO Senzačné zlato Gulijeva z Turecka na dvojstovke

NETKY.SK • 11 August 2017, 09:51 • 2 min
VIDEO Senzačné zlato Gulijeva z Turecka na dvojstovke

Londýn - O senzáciu vo štvrtkovom finále dvojstovky sa na atletických MS v Londýne postaral Turek Ramil Gulijev so zlatom za čas 20,09 sekundy. Až druhý skončil najväčší favorit, zlatý zo štvorstovky Juhoafričan Wayde Van Niekerk 20,11 a tretí s rovnakým časom Jereem Richards z Trinidadu a Tobaga. O striebre Van Niekerka rozhodla jedna tisícina.

slovakia

left justify in out

Finále dvojstovky vyvolávalo veľkú neistotu. Stretli sa zlatý zo štvorstovky Van Niekerk a Isaac Makwala, Juhoafričan mal s postupom problémy v semifinále, Makwala zasa po žalúdočných problémoch v rozhehoch najskôr pre karanténu neštartoval, no potom mu Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) umožnila dodatočný beh bez súperov.

 

V semifinále sa už ukázal v známej forme svetovej jednotky, aj keď pred ním skončili Američan Isiah Young a Jereem Richard z Trinidadu a Tobaga. Vo finále sa s napätím očakávalo meno nového kráľa na tejto vzdialenosti po tom, ako Usain Bolt na MS štyrikrát zvíťazil za sebou, tri razy na OH. Ak by zvíťazil Van Niekerk, zopakoval by obdivuhodné zlaté double na 200 a 400 m Američana Michaela Johnsona v Göteborgu 1995.

 

Všetko však bolo inak, dlho sa zdalo, že Van Niekerk zvíťazí, no na šachovnici ho predstihol Gulijev. Pre Turka, ktorému koluje v žilách azerbajdžanská krv, je to prvý veľký svetový seniorský titul v kariére, vlani skončil na ME v Amsterdame strieborný.

 

Finálové výsledky

muži

200 m: 1. Ramil Gulijev (Tur.) 20,09 s, 2. Wayde Van Niekerk (JAR) 20,11, 3. Jerrem Richards (Trin. a Tob.) 20,11, 4. Nethaneel Mitchell-Blake (V. Brit.) 20,24, 5. Ameer Webb (USA) 20,26, 6. Isaac Makwala (Bot.) 20,44, 7. Abdul Hakim Sani Brown (Jap.) 20,63, 8. Isiah Young (USA) 20,64

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona