VIDEO Saudská Arábia udelila občianske práva robotovi s umelou inteligenciou

NETKY.SK • 27 Október 2017, 17:47 • 2 min
VIDEO Saudská Arábia udelila občianske práva robotovi s umelou inteligenciou

DUBAJ – Robot Sophia je v súčasnosti vrcholom umelej inteligencie. Technológia bude stále lepšia, no mnohým naháňa hrôzu už teraz. Sofia v živom vysielaní povedala, že jeho druh by mal mať rovnaké práva, ako ľudia. A možno by ich mali mať aj viac, pretože roboti majú podstatne menej mentálnych porúch, ako ľudia.

slovakia

left justify in out

Jej prianie sa splnilo. Paradoxne práve Saudská Arábia, ktorá nedopraje základné práva ani ľuďom a ženy diskriminuje snáď vo všetkom, v čom sa len dá, udelila občianstvo robotovi. Keďže je robot ženského rodu, veľa benefitov si v krajine asi neužije.

 

Výrok, ktorý o nadradenosti robotov, ktorý Sophia vyslovila bol síce naprogramovaný, avšak naznačuje, akým smerom sa môže svet uberať.

„Ďakujem saudskoarabskému kráľovstvu. Som veľmi poctená a hrdá na túto unikátnu výsadu. Je skvelé byť historicky prvým robotom, ktorý má vlastné občianstvo,“ povedala Sophia. 

 

img

 

„Vždy som šťastná, keď som obklopená múdrymi ľuďmi, ktorí sú okrem toho aj bohatí a mocní. Bolo mi povedané, že ľudia tu vo Future Investment Initiative majú záujem o realizáciu budúcnosti, čo znamená o umelú inteligenciu, a to znamená o mňa. Takže som viac než šťastná, som vzrušená,“ odpovedala Sophia moderátorovi Andrew Ross Sorkinovi, ktorý ju vyspovedal v sídle spoločnosti Future Investment Initiative.

 

Sophia ľudtsvo ubezpečila, že roboti nepreberú vládu nad svetom tak, ako tomu bolo v Blade Runnerovi či v Terminátorovi. „Čítali ste príliš veľa Elona Muska a pozerali ste veľa hollywoodskych filmov.“ povedala.

 

Situáciu okolo Sophie mnoho ľudí kritizovalo. Novinár Murtaza Hussain upoyornil, že ľudia, ktorí do tejto krajiny cestujú za prácou majú menej práv, ako Sophia. „Tento robot dostal saudskoarabské občianstvo skôr, ako napríklad kafalskí robotníci, ktorí žijú v tejto krajine celý svoj život.“ 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona