VIDEO Šalamúnove ostrovy postihlo silné zemetrasenie s magnitúdou 7,8: Hlásia zrútené domy

NETKY.SK • 9 December 2016, 06:30 • 2 min
VIDEO Šalamúnove ostrovy postihlo silné zemetrasenie s magnitúdou 7,8:  Hlásia zrútené domy

HONIARA - Zemetrasenie s magnitúdou 7,8 zasiahlo dnes o 18.38 h SEČ Šalamúnove ostrovy ležiace v Tichomorí východne od Papuy-Novej Guinei. Informovalo o tom Tichomorské centrum varovania pred cunami (PTWC).

slovakia

left justify in out

Centrum vydalo varovanie pred prívalovými vlnami okrem Šalamúnových ostrovov aj pre Vanuatu, Papuu-Novú Guineu, Nauru, Novú Kaledóniu, Tuvalu a ostrov Kosrae. Na pozore mali byť mať aj obyvatelia Havajských ostrovov.

 

 

Tieto oblasti mohli potenciálne zasiahnuť cunami vysoké od niekoľko desiatok centimetrov do troch metrov. Všetky varovania však boli zakrátko zrušené.

 

Austrálska televízia ABC citovala predstaviteľa úradu pre mimoriadne situácie na Šalamúnových ostrovoch, ktorý uviedol, že došlo k zrúteniu bližšie nešpecifikovaného počtu domov. Podrobnosti však zatiaľ nie sú k dispozícii z dôvodu nedostatočnej komunikačnej infraštruktúry.

Hypocentrum zemetrasenia sa podľa americkej geologickej služby USGS nachádzalo pod oceánskym dnom v hĺbke 41 kilometrov vo vzdialenosti 68 kilometrov od mesta Kirakira ležiacom na Šalamúnových ostrovoch.

 

V apríli 2007 postihlo zemetrasenie s magnitúdou 8,1 súostrovie New Georgia patriace k Šalamúnovým ostrovom, ktoré vyvolalo regionálne cunami. O život prišlo 52 ľudí a zničených bolo viac ako 300 domov, školy a nemocnica v meste Sasamunga.

 

Zemetrasenia podobnej intenzity sú na Šalamúnových ostrovoch časté, keďže ležia na tzv. Ohnivom kruhu. Obkolesuje základňu Tichého oceánu a vyskytuje sa tam 90 percent všetkých zemetrasení na Zemi.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona