VIDEO Sagan druhý v 4. etape a udržal si zelený dres, vyhral Gaviria

NETKY.SK • 10 Júl 2018, 18:15 • 2 min
VIDEO Sagan druhý v 4. etape a udržal si zelený dres, vyhral Gaviria

SARZEAU – Slovenský cyklista Peter Sagan obsadil druhé miesto v 4. etape 105. ročníka Tour de France a udržal si zelený dres. Jazdec stajne Bora-Hansgrohe bojoval o svoje jubilejné desiate víťazstvo v kariére na francúzskych cestách, no v hromadnom špurte ho zdolal Fernando Gaviria.

slovakia

left justify in out

Kolumbijský pretekár z Quick-Stepu preťal cieľ rovinatej 195 km dlhej trate z La Baule do Sarzeau v čase 4:25:01 h. Na treťom mieste skončil Andre Greipel z Lotta Soudal. Na čele celkového poradia sa udržal Belgičan Greg van Avermaet z BMC.

 

Utorňajšia trasa bola ako šitá pre hromadný dojazd a na etapové vavríny si brúsili zuby najmä špurtéri vrátane Sagana. Na 195 km trati bola jediná vrchárska prémia, no aj tá len najnižšej 4. kategórie a ďaleko pred cieľom.

 

Už po pár desiatkach metrov spadol Saganov tímový kolega Marcus Burghardt, ale bolo to ešte v neutralizovanej zóne a ostrý štart sa o niečo posunul. Okamžite po ňom sa do úniku dostala štvorica Dimitri Claeys a Anthony Perez z Cofidisu, Guillaume Van Keirsbulck z Wanty-Groupe Gobert a Jerome Cousin z Direct Energie a onedlho si utvorila vyše päťminútový náskok, ktorý aj ďalej stúpal.

 

Po 50 km sa vyšplhal na takmer osem minút. Na trati v utorok príliš nefúkalo a v hlavnom poli sa jazdilo pokojne a situácia sa stabilizovala.

 

 

Pelotón začal výraznejšie sťahovať stratu na lídrov až po odjazdení sto kilometrov. Maximum bodov na rýchlostnej prémii zobral Van Keirsbulck, špurt v pelotóne vyhral Gaviria (11 b) pred Greipelom (10 b) a Saganom (9 b). Štvorica lídrov mala 60 km pred koncom náskok už len okolo dvoch minút a zdalo sa, že im do konca nevydrží. Jediný bod na vrchárskej prémii zobral Perez.

 

Krátko nato však prišlo k pádu, Mikel Landa, Jakob Fuglsang a ďalší si rýchlo vymenili bicykle a pokračovali ďalej, no havária spomalila celý pelotón a štvorica na čele dostala novú nádej. Jej náskok sa opäť dostal výrazne nad dve minúty. Na bonusovom bode 38 km pred cieľom si podelili bonusové sekundy Claeys (3), Van Keirsbulck (2) a Perez (1).

 

Kvarteto na čele výborne spolupracovalo, a aj 15 km pred finišom malo k dobru 1:45 min, čo mu už dávalo reálnu šance na výhru. To si však dobre uvedomovali aj jazdci za nimi a na čele pelotónu sa striedalo čoraz viac tímov. Najviac práce však stále ležalo na pleciach Quick-Stepu. V záverečných momentoch sťažil lídrom situáciu silnejší protivietor, ale 10 km pred cieľom mali stále 1:10 min k dobru.

 

Päť km pred koncom prišlo v prvej polovici pelotónu k hromadnému pádu, Sagan, Gaviria, či žltý Van Avermaet sa mu vyhli. Štvorica na čele už ťahala z posledného a 1,4 km pred koncom sa jej snaha skončila. V napínavom záverečnom špurte triumfoval Gaviria pred Saganom a Greipelom.

 

V stredu je na programe 5. etapa z mesta Lorient do Quimperna dlhá 204,5 km s piatimi stúpaniami 3. a 4. kategórie, ktorá by mala vyhovovať klasikárom či silnejšiemu úniku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona