VIDEO Rusko si pripomenulo Deň víťazstva nad fašizmom: Demonštráciou svojej vojenskej sily!

NETKY.SK • 9 Máj 2014, 12:05 • 2 min
VIDEO Rusko si pripomenulo Deň víťazstva nad fašizmom: Demonštráciou svojej vojenskej sily!

MOSKVA - Mohutnou vojenskou prehliadkou v Moskve za účasti tisícov vojakov si Rusko v piatok pripomenulo koniec druhej svetovej vojny, ktorý je v krajine známy ako Deň víťazstva nad fašizmom.

slovakia

left justify in out

Slávnostná prehliadka, ktorá bola väčšia než po minulé roky, zahŕňala okrem vojakov tanky, delostrelectvo, mobilné raketové odpaľovacie zariadenia ako aj najmodernejšie stíhačky. Prítomným sa prihovoril prezident Vladimir Putin a vojnovým veteránom odkázal, že tých, ktorí porazili fašizmus, Rusko nikdy nezradí. "Železná vôľa sovietskeho ľudu, jeho odvaha a životná sila zachránili Európu od otroctva," povedal Putin a dodal, že Rusko za cenu miliónov životov prenasledovalo nacistov až do Berlína, kde dosiahlo ich úplnú porážku. Túto "pravdu" bude Moskva podľa neho vždy chrániť a zastávať a nedovolí, aby boli hrdinovia zabudnutí. O súčasnej kríze na Ukrajine sa Putin nezmienil.

 

Porážku fašizmu si Európa pripomína o deň skôr. Dôvodom je fakt, že vtedajší Sovietsky zväz požadoval opakovanie aktu podpisu nemeckej kapitulácie v Berlíne, keďže siedmeho mája vo francúzskom Remeši údajne neboli prítomní oficiálni sovietski predstavitelia. Nemecké velenie podpísalo kapituláciu do rúk všetkých spojencov krátko pred polnocou ôsmeho mája, no v Moskve už bol nový deň. 

 

 

Koncom apríla sa na verejnosť dostali informácie, podľa ktorých sa prezident Vladimir Putin chystá navštíviť nedávno pričlenený polostrov Krym. Ruský líder tam údajne odletí ihneď po vojenskej prehliadke na Červenom námestí v Moskve. Informácie však doteraz neboli oficiálne potvrdené.

 

Podľa agentúry AP sa Putin nezmienil o situácii na Ukrajine, keď slávnostne otvoril oslavy. Pri príležitosti 69. výročia víťazstva v druhej svetovej vojne hrdo pochodovalo Červeným námestím približne 11.000 vojakov za zvukov vlasteneckých piesní. Do prehliadky Rusi zapojili aj zhruba 150 vojenských vozidiel a 70 lietadiel či vrtuľníkov.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies