VIDEO Rusko po 45 rokoch predstavilo nový vojenský ľadoborec

NETKY.SK • 11 Jún 2016, 07:12 • 2 min
VIDEO Rusko po 45 rokoch predstavilo nový vojenský ľadoborec

MOSKVA - Ruské námorníctvo predstavilo dnes - prvýkrát po 45 rokoch - nový vojenský ľadoborec, ktorý spustili na vodu v lodeniciach v Petrohrade. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Dieselelektrický ľadoborec Iľja Muromec, pomenovaný po legendárnom hrdinovi ruských povestí, postavil jeden z popredných ruských výrobcov lodí - petrohradská spoločnosť Admirálske lodenice.


Na ceremónii sa zúčastnili predstavitelia ruského námorníctva a ministerstva obrany. Ruské námorníctvo dostane loď do užívania v roku 2017, ako bolo pôvodne plánované. Zvažuje sa aj možnosť, že by sa v budúcnosti mohla postaviť aj celá séria ľadoborcov triedy Iľja Muromec.


Loď začali v petrohradských lodeniciach stavať vlani v apríli v rámci snáh o modernizáciu ruskej flotily ľadoborcov. Nové plavidlo s výtlakom 6000 ton bude po dokončení obsluhovať 35 členná posádka. Bez vonkajšej pomoci má byť schopné preplávať 9000 námorných míľ a operovať na mori 60 dní.


Okrem prerážania ľadu bude Iľja Muromec uspôsobený aj na ťahanie, respektíve tlačenie iných plavidiel a na vykonávanie strážnych úloh. Rusko v ostatných rokoch posilňuje svoju vojenskú prítomnosť v oblasti Arktídy, v ktorej sa v dôsledku globálneho otepľovania zlepšujú plavebné podmienky i potenciálny prístup k tamojším bohatým prírodným zdrojom.

 



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona