VIDEO: Rusi nakrútia prvý hraný film vo vesmíre. O čom bude?

NETKY.SK • 5 Október 2021, 20:39 • 2 min
VIDEO: Rusi nakrútia prvý hraný film vo vesmíre. O čom bude?

MOSKVA - V snímke s názvom Výzva sa predstaví herečka Julija Peresiľdová. Spolu s režisérom Klimom Šipenkom dnes priletela na nezvyčajný filmový pľac - Medzinárodnú vesmírnu stanicu.

slovakia

left justify in out

Na palube ruskej nosnej rakety odštartovala v utorok do vesmíru posádka, ktorá na obežnej dráhe Zeme vytvorí historicky prvý celovečerný film. Posádku misie Sojuz MS-19 tvorili ruská herečka Julija Peresiľdová, ruský režisér Klim Šipenko a ruský kozmonaut Anton Škaplerov.

 

 

Raketa odštartovala podľa plánu k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane o 11:55 moskovského času (10:55 SELČ). O niekoľko hodín neskôr sa Sojuz spojil s modulom Rassvet v ruskom segmente ISS. Sojuzu sa s ISS nepodarilo spojiť pomocou automatického navigačného systému Kurs, a preto museli použiť manuálny dokovací systém TORU.

 

Prečítajte si tiež: Herec zo seriálu Star Trek vyletí na orbitu na rakete od Jeffa Bezosa!

 

Peresiľdová (37) a Šipenko (38) nakrútia na ISS približne 40 minút filmu s názvom Výzva o chirurgičke, ktorú dopravia na vesmírnu stanicu, aby zachránila člena posádky so zlyhaním srdca. Dvojica filmárov sa po 12 dňoch strávených v ruskom segmente ISS vráti na Zem s ďalším ruským kozmonautom Olegom Novickým. Peresiľdová a Šipenko sa na let pripravovali od mája v ruskom stredisku na prípravu kozmonautov. Absolvovali technickú, fyzickú i mentálnu prípravu.

 

 

Šipenko uviedol, že v snímke bude účinkovať aj Škaplerov a ďalší dvaja ruskí kozmonauti nachádzajúci sa na palube ISS. Ruská štátna televízna stanica Pervyj kanal, ktorá sa podieľa na výrobe tohto filmu, intenzívne pokrývala celý proces školenia, výcvik posádky a samotný štart rakety.

 

Možno vás zaujme: Historický moment! SpaceX dopravila do vesmíru posádku turistov

 

Dmitrij Rogozin, šéf ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos, ktorý je hlavným iniciátorom tohto projektu, označil produkciu ako príležitosť na posilnenie imidžu ruského vesmírneho programu, pričom odmietol kritiku zo strany domácich médií.

 

Rusko v júli pridalo k ISS nový laboratórny modul Nauka, ktorý však ešte nie je plne integrovaný do systému ISS.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies