VIDEO Rodičia neprehliadnite: Na nebezpečenstvo internetového vydierania má deti upozorniť nová kampaň SAY NO !

NETKY.SK • 24 Júl 2017, 10:50 • 2 min
VIDEO Rodičia neprehliadnite: Na nebezpečenstvo internetového vydierania má deti upozorniť nová kampaň SAY NO !

BRATISLAVA - Slovenská polícia sa zapojila do kampane EUROPOLu, ktorá má poukázať na riziká vydierania detí na internete.

slovakia

left justify in out

Ako informoval hovorca policajného prezídia Michal Slivka, policajti v zahraničí sa čoraz častejšie stretávajú s prípadmi sexuálneho vydierania detí vo virtuálnom prostredí.

 

"Páchatelia od obetí vylákajú intímne fotografie alebo videá a žiadajú stále ďalšie a ďalšie, alebo chcú peniaze za to, že ich nezverejnia. Ak obeť ďalšiu fotografiu alebo video nepošle, prípadne nezaplatí, páchatelia sa obetiam vyhrážajú, že snímky pošlú priateľom alebo spolužiakom," vysvetlil Slivka.

EUROPOL na tento fenomén reaguje kampaňou "SAY NO!". Organizácia konštatuje, že je nevyhnuté deti vzdelávať o hrozbách, na ktoré môžu v online prostredí natrafiť.

 

"Ak sa v tomto online prostredí stane niečo nezákonné, mali by sme poskytnúť jasné a účinné mechanizmy nahlasovania a podpory, aby pochopili, na koho sa v takej situácii možno obrátiť," povedal v tejto súvislosti vedúci Európskeho strediska pre boj proti počítačovej kriminalite EUROPOLu Steven Wilson.

Polícia v tejto súvislosti pripravila pre neplnoletých sériu odporúčaní. "Nikdy nikomu neplať a nehanbi sa všetko oznámiť polícii," upozorňuje polícia.

 

Ak už neplnoletá osoba odoslala svoje intímne fotografie, nemala by podľa polície posielať ďalšie a mala by požiadať o pomoc. Dôležité je podľa polície aj uchovať dôkazy o komunikácii s vydieračom a nevymazávať ju. Polícia v rámci kampane zverejnila aj video s príbehom o tom, čo sa môže stať, keď dvaja mladí ľudia netušia, že za nich s druhou stranou komunikuje niekto tretí, až kým ich nezačne vydierať. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona