VIDEO Robert Fico podal demisiu, Peter Pellegrini má poverenie zostaviť novú vládu

NETKY.SK • 15 Marec 2018, 15:40 • 2 min
VIDEO Robert Fico podal demisiu, Peter Pellegrini má poverenie zostaviť novú vládu

BRATISLAVA - Robert Fico (Smer-SD) skončil vo funkcii predsedu vlády SR. Svoju demisiu podal vo štvrtok do rúk prezidenta Andreja Kisku. Abdikáciu podala aj jeho vláda, ministri však budú vykonávať funkciu až do menovania nového kabinetu.

slovakia

left justify in out

Poverenie na jeho zostavenie si z rúk Kisku prevzal vicepremiér pre investície Peter Pellegrini (Smer-SD). Ten už hlave štátu doniesol 79 podpisov poslancov, ktorí nový kabinet podporia.

 

Fico sa rozhodol abdikovať po dvojtýždňovej vládnej kríze, ktorú vyvolala vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Najskôr odstúpil z funkcie ministra kultúry Marek Maďarič (Smer-SD), neskôr abdikáciu ohlásil aj minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).

 

Republiková rada koaličnej strany Most-Híd v pondelok prijala uznesenie, že buď sa s partnermi dohodnú na predčasných voľbách, alebo odídu z koalície. Zároveň tam bola aj veta, ktorá dala predsedníctvu mandát konať, ak sa situácia vyvinie inak. Po rozhodnutí Fica abdikovať sa tak bugárovci rozhodli v koalícii zostať.

 

Fico svoj odchod podmienil troma požiadavkami: aby bol nový premiér nominovaný Smerom-SD, aby prezident rešpektoval výsledky parlamentných volieb z roku 2016 a aby rešpektoval súčasnú koaličnú zmluvu. Svojimi podpismi už vyjadrili budúcej vláde podporu všetci poslanci Mosta-Híd, Smeru-SD aj SNS. Fico bude naďalej pôsobiť ako predseda Smeru-SD.

 

img

Robert Fico podal demisiu do rúk prezidenta Andreja Kisku. Foto: TASR

 

 

 

Robert Fico chce byť ako predseda Smeru-SD aktívny v politickom živote. Prezidenta SR Andreja Kisku, opozíciu i verejnosť uistil, že nikam neodchádza.

Kiskovi poďakoval za spoluprácu a budúcemu predsedovi vlády SR Petrovi Pellegrinimu (Smer-SD) zablahoželal s tým, že mu bude držať chrbát. Fico zdôraznil, že jeho demisia bola suverénna.

 

Stále je presvedčený, že predčasné voľby by neboli dobrým riešením. "Pretože by to pre krajinu bolo nestabilné, predstavte si tých pánov a dámy z opozície, ktorých nebudem osobne menovať, ako by vládli," povedal Fico s tým, že by to bolo pre Slovensko nedobrým riešením.

 

Ako bývalý premiér chce Pellegrinimu držať chrbát a tlačiť na priority Smeru-SD. Ako šéf najsilnejšej politickej strany na Slovensku naďalej plánuje garantovať jasnú proeurópsku orientáciu štátu.

 

"Urobíme všetko v koaličnej rade, ktorá sa stretne v krátkom čase, aby nový premiér mohol pánovi prezidentovi priniesť nejaký návrh, ktorý bude riešiť, kto každý by mohol byť v novej vláde," uviedol Fico. Šéf Smeru-SD sa spolieha na Pellegriniho profesionalitu, označil ho za osobného priateľa. "Budeme mu všetci pomáhať," uistil.

 

Fico uznal, že s Kiskom mali v mnohých oblastiach rôzne názory, no v téme zahraničnej politiky sa zhodli. "A ja budem stále politicky aktívny, možno sa čoskoro uvidíme na nejakej tlačovej konferencii," odkázal novinárom.

 

 

Profil budúceho premiéra:

 

Peter Pellegrini sa narodil 6. októbra 1975 v Banskej Bystrici. Je absolventom Ekonomickej fakulty banskobystrickej Univerzity Mateja Bela (UMB) – odbor financie, bankovníctvo, investovanie – a Ekonomickej fakulty Vysokej školy technickej v Košiciach.

 

 

img

Peter Pellegrini. Foto: TASR

 

 

V rokoch 2002 až 2006 pôsobil ako asistent poslanca NR SR. V parlamentných voľbách v roku 2006 bol prvýkrát zvolený za poslanca Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) za stranu Smer-SD.

 

V období rokov 2006-2010 pracoval vo funkcii predsedu Komisie pre dopravu, pošty, komunikácie a informatizáciu spoločnosti pri Výbore pre hospodársku politiku NR SR, ktorého bol členom. Zároveň bol členom Výboru NR SR na preskúmavanie rozhodnutí Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) a členom Mandátového a imunitného výboru NR SR.

 

Poslancom NR SR sa stal aj v roku 2010 a pôsobil ako člen v parlamentom Výbore pre financie a rozpočet a člen Výboru na preskúmavanie rozhodnutí NBÚ.

 

Do tretice bol zvolený za poslanca parlamentu aj v predčasných parlamentných voľbách v roku 2012. Stal sa štátnym tajomníkom Ministerstva financií SR.

Tento post zastával do roku 2014. Keď prezident SR Andrej Kiska prijal 3. júla 2014 demisiu Dušana Čaploviča, vymenoval Petra Pellegriniho do funkcie ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR. Pôsobil v nej do 25. novembra 2014, kedy nahradil odstupujúceho Pavla Pašku (Smer-SD) vo funkcii predsedu NR SR.

 

Po parlamentných voľbách v roku 2016 sa Pellegrini stal podpredsedom vlády pre investície a informatizáciu. Takisto bol 7. marca 2018 dočasne poverený vedením rezortu kultúry namiesto Mareka Madariča, ktorý sa vzdal svojej funkcie.

 

Pellegrini je podpredsedom strany Smer-SD a okresným šéfom strany v Banskobystrickom kraji.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies