VIDEO Revolučný pokrok: Vyvinuli elektronické tetovania, ktorými sa dá ovládať smartfón

NETKY.SK • 27 Marec 2017, 15:20 • 2 min
VIDEO Revolučný pokrok: Vyvinuli elektronické tetovania, ktorými sa dá ovládať smartfón

SAARBRÜCKEN - Ľudstvo v oblasti technológie napreduje stále rýchlejšie a čoskoro budú čipy na ovládanie zariadení zabudované priamo v nás.

slovakia

left justify in out

Tetovania ako ovládače pre rôzne elektronické zariadenia sa už v minulosti objavili, išlo však len o dočasné verzie. Najnovší vývoj týchto tetovaní teraz prináša výrazné vylepšenia.

 

Tetovania napriek užitočnému využitiu nestratia svoju estetickú funkciu. Na kontrolu časti kože totiž využívajú práve „chybné“ časti pokožky, ako napríklad vrásky, ale tiež hánky iné.

 

Dočasné ultratenké elektronické tetovania – SkinMarks boli vyvinuté na Saarlandskej Univerzite v nemeckom meste Saarbrücken v spolupráci s Googlom. Užívateľovi umožňujú kontrolovať elektronické zariadenia, ako napríklad smartfóny.

 

 

Perfektnými lokáciami pre umiestnenie dotykových tlačidiel sú materské znamienka, tvrdí Martin Weigel, ktorý viedol tento výskum. Stlačením pehy alebo inej škvrny by ste tak mohli prijať hovor.

 

Systém využíva vodivý atrament na vytlačenie elektród a káblov na dočasný tetovací papier. Samotné tetovania, ktorú sú tenšie ako ľudský vlas, sa potom pripájajú na pokožku použitím vody. Vydržia niekoľko dní. Veľmi podobne, ako je to pri detských „tetovačkách“ z lízaniek.

 

SkinMarks reagujú na zmenu povrchu pokožky a je možné na jedno miesto priradiť niekoľko príkazov. Zariadenie sa ovláda na diaľku pomocou šúchania prstu po tetovaní, podobne ako pri dotykových displejoch.

 

Rozdielne príkazy môžu byť dávané podľa toho či je päsť zavretá alebo otvorená, v prípade, že sa „tlačidlá“ nachádzajú na hánkach.

 

Ďalšou zaujímavosťou je elektroluminiscencia, čo znamená, že ak budete mať vytetovanú ikonu Facebooku, tá sa pri novej notifikácii rozsvieti.

 

Jedným z problémov, ktoré musí vývojový tým prekonať, je veľkosť mikroovládačov na prenos signálu. Momentálne sú tetovania pripojené ku zariadeniu pripevnenému na zápästí, ktoré obsahuje platformu Arduino Nano a Adafruit MPR 121 senzor na medenej páske.

 

Vývojári veria, že podobná technológia by sa mohla dostať na trh v priebehu nasledujúcich desiatich rokov.

 

Na podobnej technológii pracujú aj vedci z the Massachusetts Institute of Technology v spolupráci s Microsoftom. Tetovania pozostávajú zo zlatistých vzorov, ktoré fungujú na viacmenej rovnakej báze.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies