VIDEO: Rakúšanom hrozí za odmietnutie očkovania vysoká pokuta. Ľudia sa búria

NETKY.SK • 6 December 2021, 08:15 • 2 min
VIDEO: Rakúšanom hrozí za odmietnutie očkovania vysoká pokuta. Ľudia sa búria

VIEDEŇ - Výnimky z povinného očkovania majú mať podľa aktuálneho návrhu deti mladšie ako 14 rokov, tehotné ženy, ľudia, ktorí ochorenie COVID-19 prekonali počas 180 dní od pozitívneho testu, ako aj osoby, ktoré si nemôžu dať vpichnúť dávku vakcíny zo zdravotných dôvodov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Za nedodržanie povinnosti dať sa zaočkovať proti novému koronavírusu, ktorá má v Rakúsku platiť od 1. februára 2022 pre všetkých obyvateľov od 14 rokov, bude hroziť pokuta vo výške 600 eur. Tú môžu udeliť každé tri mesiace, pričom najvyššia možná sankcia predstavuje 3 600 eur, resp. 2 400 eur ročne. Uviedli to v prvom návrhu zákona o povinnej vakcinácii proti ochoreniu COVID-19, ktorý mala k dispozícii spravodajská relácia ZiB verejnoprávnej stanice ORF.

 

img

 

Rezort zdravotníctva však znenie tohto návrhu podľa správy ZiB nepotvrdil a uviedol, že konečnú verziu chce zverejniť budúci týždeň, píše agentúra APA. "Akonáhle bude k dispozícii finálny odsúhlasený návrh, spoločne ho budeme komunikovať," povedala pre web stanice ORF hovorkyňa ministerstva.

 

Prečítajte si tiež: Nová česká vláda zmietla zo stola navrhované povinné očkovanie seniorov

 

Povinná vakcinácia zahŕňa podanie prvej, druhej i tretej dávky. Druhú majú podávať najskôr 14 a najneskôr 42 dní po prvej. Tretiu zase najskôr 120 dní a najneskôr 270 dní po predošlej dávke. V Rakúsku uznávajú vakcíny od spoločností Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca a Johnson & Johnson.

 

img

 

Všetci Rakúšania, ktorí do začiatku februára budúceho roku nebudú ešte zaočkovaní, dostanú 15. februára list od ministra zdravotníctva s výzvou, aby sa dali zaočkovať. Okresné úrady majú od 15. marca začať udeľovať prvé pokuty v prípade porušenia očkovacej povinnosti. Minister zdravotníctva môže na základe nariadenia definovať skupiny ľudí, na ktorých sa budú vzťahovať nižšie finančné sankcie za neuposlúchnutie výzvy na povinné zaočkovanie sa. Peniaze vyzbierané z pokút majú dostať lokálne zdravotnícke zariadenia, uviedli v návrhu.

 

Ľudia sa búria

 

Povinné očkovanie a ďalšie nariadenia vlády, ako napríklad lockdown, sa v Rakúsku stretli s veľkým odporom. Do ulíc vyšli desaťtisíce ľudí, ktorí protestovali proti tvrdým obmedzeniam. Najnovšie tak urobili počas uplynulého víkendu. 

 

K téme: Vo Viedni protestovalo proti novým opatreniam približne 30 000 ľudí

 

Vo Viedni demonštrovalo na viacerých miestach približne 40 000 nespokojných ľudí, ktorí sa zišli z viacerých častí krajiny. Na transparentoch bolo vidieť aj nápisy ako "očkovanie je genocída" alebo "neočkovaní = prirodzene zdraví". Demonštranti odpaľovali pyrotechniku a nedodržiavali nosenie respirátorov. Polícia musela použiť slzný sprej. Konali sa aj stretnutia obyvateľov, ktorí podporujú obmedzenia a očkovanie. 

 

 

Miera zaočkovanosti v Rakúsku patrí k najnižším spomedzi krajín západnej Európy — plne očkovaných je tam okolo 66 percent populácie.

 

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona