VIDEO Putin: Rusko bude rásť v Arktíde

NETKY.SK • 9 December 2017, 20:13 • 2 min
VIDEO Putin: Rusko bude rásť v Arktíde

MOSKVA - Vladimir Putin prišiel cez arktický kruh, na pobrežie Karského mora, na polostrov Yamal, osídlenie Sabetta, kde je kráľovstvo noci a miesto psov - arktickej líšky. Odtiaľ Rusko zabezpečí skvapalneným zemným plynom, celý svet. Informuje agentúra RG.ru.

slovakia

left justify in out

"Rusko bude rásť Arktídou," povedal prezident Putin. Hlava štátu navštívila továreň pre skvapalňovanie zemného plynu "Yamal LNG". Hovoril s pracovníkmi závodu a zúčastnil sa ceremoniálu naloženia prvého plynového tankera "Christope de Margerie".

 

Tanker môže prekonávať ľady do 2,1 m. Napríklad, dva takéto naplnené tankery zabezpečia to, že Japonsko žije rok v teple. "V Rusku sme takéto ešte nemali. Mňa odhovárali podporovať tento projekt, ale urobili sme správne rozhodnutie. Bolo veľa úvah, veľa ťažkostí," spomína prezident.

 

"Budeme určite rozvíjať tento smer," dodal. "Tento megaprojekt, je potvrdenie postavenia Ruska, ako jednej z vedúcich mocností sveta," povedal Putin. "Tu sa nevedie žiadne drastické zneužívanie územia, tu sa vedie komplexný vývoj teritória a je to príklad úspešnej medzinárodnej spolupráce," zdôraznil Putin.

 

Projekt "Yamal LNG" zahŕňa výstavbu závodu s kapacitou 16,5 miliónov ton skvapalneného zemného plynu za rok. Dokončenie tretej etapy je naplánované na prvý štvrťrok roku 2019. Na projekte sa zúčastňuje 15 krajín a 650 podnikov. Objem objednávok v Rusku prekročil 648 miliardy rubľov a v Sabette vzniklo 32-tisíc pracovných miest na mieste osídlenia s 19 obyvateľmi.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies