VIDEO: Prvý na svete! V Hamburgu predstavili vlak budúcnosti

NETKY.SK • 12 Október 2021, 6:37 • 2 min
VIDEO: Prvý na svete! V Hamburgu predstavili vlak budúcnosti

HAMBURG - Pasažieri ho budú môcť využívať od decembra. Novinka bude šetriť čas aj prírodu.

slovakia

left justify in out

Nemecký železničný dopravca Deutsche Bahn a priemyselná skupina Siemens predstavili v pondelok v Hamburgu prvý automatizovaný, bezposádkový vlak na svete.

Označili ho za časovo presnejší a energeticky efektívnejší než tradičné vlaky, informuje tlačová agentúra AFP.

 

img

 

Štyri takéto súpravy sa stanú súčasťou rýchlostnej mestskej železničnej siete S-Bahn v hamburskej metropolitnej oblasti a cestujúcich začnú prepravovať od decembra, pričom budú využívať existujúcu železničnú infraštruktúru. Iné mestá, ako napríklad Paríž, už majú bezposádkové metrá, zatiaľ čo letiská často prevádzkujú automatizované jednokoľajové vlaky, ktoré premávajú na termináli. Tieto súpravy však jazdia po exkluzívnych tratiach, kým hamburský vlak bude zdieľať koľaje s inými pravidelnými vlakmi.

 

Prečítajte si tiež: Videli ste Slovenský pavilón na Expo Dubaj 2020? Má svetovú úroveň

 

Projekt, ktorý Deutsche Bahn a Siemens označili za prvý na svete, je súčasťou modernizácie systému S-Bahn v Hamburgu za 60 miliónov eurRiaditeľ Deutsche Bahn Richard Lutz vyhlásil, že automatizované vlaky poskytujú spoľahlivejšie služby bez toho, aby bolo treba položiť jediný kilometer novej trate. "Robíme železničnú dopravu inteligentnejšou," doplnil riaditeľ Siemensu Roland Busch, ktorý odhadol, že automatizované vlaky dokážu prepraviť o 30 percent viac pasažierov, výrazne zlepšujú dochvíľnosť a šetria vyše 30 percent energie

 

 

Hoci riadia takýto typ vlaku prostredníctvom digitálnej technológie a je plne automatizovaný, strojvodca bude stále prítomný a bude dohliadať na jazdu vždy, keď budú na palube cestujúci, dodali zmienené spoločnosti vo vyhlásení.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona