VIDEO Prvý manželský pár pokoril všetkých 14 najvyšších štítov Himalájí

NETKY.SK • 12 Máj 2017, 12:29 • 2 min
VIDEO Prvý manželský pár pokoril všetkých 14 najvyšších štítov Himalájí

KÁTHMANDU - Talianka a jej manžel sa tento týždeň stali prvým manželským párom, ktorý úspešne vystúpil na všetkých 14 štítov sveta vysokých 8000 a viac metrov. Oznámila to dnes organizátorka expedície oboch manželov.

slovakia

left justify in out

Nimes Meroiová (56) a jej muž Romano Benet (55) dosiahli vo štvrtok skoro ráno vrchol osemtisícovky Annapurna, štítu na severovýchode Nepálu.

 

"Nimes a jej manžel dosiahli vrchol vo štvrtok o 9.00 h miestneho času (5.15 h SELČ). Rozprávala sa so mnou telefonicky. Jej hlas znel nadšene," dodala organizátorka Beni Hyojuová z cestovnej kancelárie Cho Oyu Treks v nepálskom hlavnom meste Káthmandu.

 

Manželia vystúpili na štít bez prídavného kyslíka a potom zostúpili z vrcholu do základného tábora. "Bude im trvať štyri či päť dní, kým dorazia do najbližšieho mesta. Potom odletia do Káthmandu," dodala Hyojuová.

 

Manželia začali svoju expedíciu v roku 1998, keď dosiahli na vrchol 8126 metrov vysokého štítu Nanga Parbat v Pakistane.

 

 

Dosiahnuť vrcholy všetkých 14 štítov sveta vysokých 8000 a viac metrov bez prídavného kyslíka sa medzi horolezcami pokladá za vzácny výkon, pretože zatiaľ sa to podarilo iba vyše desiatke elitných horolezcov.

 

Legendárny taliansky horolezec Reinhold Messner sa stal v roku 1986 prvým človekom, ktorý vyliezol na vrchol všetkých 14 osemtisícoviek bez prídavného kyslíka.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies