VIDEO Prvomájový prejav Le Penovej v Paríži narušili členky Femen s holými prsiami

NETKY.SK • 1 Máj 2015, 16:49 • 2 min
VIDEO Prvomájový prejav Le Penovej v Paríži narušili členky Femen s holými prsiami

PARÍŽ - Tri ženy z feministickej organizácie Femen vyzlečené do pol pása narušili dnes v Paríži s nacistickými pozdravmi prvomájový prejav šéfky francúzskeho ultrapravicového Národného frontu (FN) Marine Le Penovej, v ktorom útočila na svojich politických súperov.

slovakia

left justify in out

Po komunálnych a regionálnych voľbách, v ktorých sa euroskeptický NF dostal po celom Francúzsku k moci, sa Le Penová pokúša využiť nespokojnosti Francúzov s tým, ako socialistický prezident Francois Hollande rieši ekonomické problémy a stúpajúcu nezamestnanosť v krajine.
     

Vo svojom vystúpení dnes Le Penová kritizovala nielen Hollanda, ale aj bývalého prezidenta Nicolasa Sarkozyho, ktorý sa snaží dostať svoj konzervatívny Zväz za ľudové hnutie (UMP) znova do popredia politiky pred prezidentskými voľbami v roku 2017.
     

"Umožnili, aby sa vo Francúzsku usadilo množstvo imigrantov. Uvoľnili granát islamského fundamentalistu," vyhlásila dnes o nich Le Penová.
     

Kým mohla začať s príhovorom k stovkám stúpencov FN v Paríži, bola dvakrát vyrušená. Prvýkrát ju zaskočil jej otec, zakladateľ FN Jean-Marie Le Pen, ktorý sa neočakávane dostavil na pódium napriek tomu, že je proti nemu vedené stranícke disciplinárne konanie pre jeho kontroverzné vyjadrenia o druhej svetovej vojne. Osemdesiatšesťročný pán, ktorý bol zvyknutý na 1. mája vystupovať, sa ťažkopádne vzdialil z pódia bez toho, aby preniesol jediné slovo a nevyčkal ani na prejav svojej dcéry.
     

Druhýkrát ju zaskočili zopár minút nato tri aktivistky Femen, ktoré mali na holých prsiach napísané heslá "Heil Le Pen" a "Stop fašizmu". Ženy sa objavili na balkóne budovy nad pódiom, kde stála, a vykrikovali heslá proti Národnému frontu. Prítomní ich vypískali. 
     

"Veľa prekvapení v dnešný 1. máj," reagovala Marine Le Penová, ktorá bola očividne vyvedená z miery. "Je to celkom paradox, keď sa nazývate feministkami a pokúsite sa narušiť poctu Jane z Arku," citovala ju agentúra Reuters.
     

Stúpenci FN neskôr položili veniec k soche tejto hrdinky z 15. storočia, ktorú si francúzska ultrapravica prisvojila ako svoj národný symbol.
     

Po približne 10 minútach sa protestujúcich aktivistiek zmocnili štyria pracovníci bezpečnostnej ochrany FN.
     

"Budú prinútené, aby sa obliekli," uviedla Le Penová.
     

Marine Le Penová vystriedala na čele strany v roku 2011 svojho otca a odvtedy sa usiluje zbaviť ju antisemitského imidžu. Prezentuje ju ako euroskeptickú stranu zameranú proti imigrantom.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies