FOTO a VIDEO Protiteroristická razia v Paríži: Mozog teroristických útokov je mŕtvy, potvrdili to vysokopostavení úradníci

NETKY.SK • 18 November 2015, 19:22 • 2 min
FOTO a VIDEO Protiteroristická razia v Paríži: Mozog teroristických útokov je mŕtvy, potvrdili to vysokopostavení úradníci

PARÍŽ - Francúzska polícia spustila protiteroristickú akciu na predmestí Paríža Saint Denis. Predmestím sa ozývala streľba a výbuchy. Pri akcii zomreli dvaja teroristi a polícia zadržala ďalších sedem.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Záznam z policajnej razie 

 

 

Miesto, kde sa odohrávala razia

 

 

 

19:21 -  Predpokladaný strojca piatkových útokov v Paríži, Abdelhamid Abaaoud, je mŕtvy, informovali dnes noviny Washington Post s odvolaním sa na dvoch pracovníkov tajných služieb. Americké noviny nezverejnili žiadne podrobnosti ani to, z ktorej krajiny ich zdroje pochádzajú, napísala agentúra Reuters s tým, že smrť Abaaouda sa jej nepodarilo potvrdiť z nezávislého zdroja.

 

 

 

18:55 - Reportérka serveru Politico s odvolaním sa na belgické zdroje tvrdí, že pri dnešnej razii v Saint-Denis zahynul údajný organizátor teroristických atentátov v Paríži Abdelhamid Abaaoud.

 

18:51 - V rámci bezpečnostných opatrení bolo zadržaných niekoľko osôb. Bezpečnostné opatrenia prijaté po teroristických útokoch v Paríži priniesli prvé výsledky v podobe zadržania niekoľkých osôb. Po dnešnom rokovaní vlády to uviedol minister vnútra Robert Kaliňák.

 

„Má to už svoje výsledky. Došlo k zadržaniu niekoľkých osôb,“ povedal Kaliňák. „Pre bezpečnosť Slovenska bol tento zákrok dôležitý,“ uviedol.

Počet zadržaných osôb i ďalšie podrobnosti Kaliňák odmietol spresniť s odôvodnením, že ide o citlivé informácie. Osoby sú podľa neho ešte stále zadržané. „Ešte sú, aj budú. Viacej by som už nepovedal v tejto chvíli,“ doplnil.

 

Kaliňák nechcel komentovať výrok predsedu vlády Roberta Fica, ktorý v reakcii na parížske útoky v nedeľu (15.11.) v televízii TA3 uviedol, že "monitorujeme každého jedného moslima, ktorý sa nachádza na území SR“.

 

„Keď poviem, že monitorujeme všetkých občanov Slovenskej republiky na to, aby sme zistili, kto z nich predstavuje bezpečnostné riziko, tak tiež nebudem ďaleko od pravdy, lebo to v podstate všetci robíme a robíme to stále,“ vysvetlil Kaliňák.

 

Samotný premiér na otázku, či svoj výrok neprehodnotil, dnes uviedol, že „podľa zákonov Slovenskej republiky bude monitorovaná každá osoba, ktorá má byť monitorovaná“.

 

„Ja sa tu nebudem hrať na úzkoprsého ľudskoprávneho svätuškára. Tam, kde to je potrebné, tam, kde máme na to prostriedky podľa príslušných zákonov, budú ľudia monitorovaní,“ uviedol Fico. „Každý jeden človek, teraz nechcem hovoriť o moslimoch alebo obyvateľoch, občanoch SR, u ktorého sú dôvody na monitorovanie, bude monitorovaný,“ doplnil.

 

img

 

18:40 - Na bruselskom predmestí Molenbeek si asi 1000 ľudí uctilo pamiatku obetí piatkových teroristických útokov v Paríži.

 

Do okien dala sviečky aj rodina Salaha Abdeslama, ktorého prenasleduje polícia a ktorého brat sa odpálil na štadióne Stade de France.

 

 

18:25 - Minister vnútra Bernard Cazeneuve informoval, že pri rozsiahlej pátracej akcii v Saint-Denis zrejme našli telo tretieho podozrivého z atentátnikov. O zabalenom ľudskom tele vo vreci, tiež informovali reporteri priamo na mieste, ktoré policajti odnášali. Doteraz boli známi dvaja mŕtvi a sedem zadržaných osôb.

 

18:19 - Školy vo Francúzsku otvoria vo štvrtok.

 

 

18:03 - Podozrivý z útokov v Paríži Salah Abdeslam bol v Holandsku pokutovaný za drogy. Podozrivého z útokov v Paríži Salaha Abdeslama pokutovali vo februári v Holandsku za prechovávanie drog, informovala dnes podľa agentúry AP tamojšia polícia. Uviedla, že Abdeslama s bratom a tretím mužom zastavili policajti pri rutinnej kontrole neďaleko belgickej hranice a udelili mu pokutu 70 eur za prechovávanie "mäkkých drog", čo znamená konope alebo hašiš. Trojica cestovala autom do Belgicka.

 

17:48Turecko a USA zintenzívnia snahy o vyhnanie IS zo sýrskej hranice

 

17:28 - Islamský štát oznámil, že zabil nórskeho a čínskeho zajatca.  Extrémistická organizácia Islamský štát (IS) dnes oznámila, že zabila nórskeho a čínskeho zajatca, za ktorých pred dvoma mesiacmi požadovala výkupné. Oznámenie sa objavilo v dnešnom, najnovšom vydaní anglicky písaného časopisu tejto organizácie, ktoré obsahuje aj stranu zrejme zachytávajúcu telá oboch rukojemníkov. Strana obsahuje tiež oznam o ich "popravení po tom, čo ich opustili neveriace národy a organizácie". Pre pojem "neveriace" použili arabské slovo "káfir", dodala v správe tlačová agentúra AP.

 

IS už skôr identifikovala Nóra ako Oleho Johana Grimsgaarda-Ofstada (48) z Osla a Číňana ako Fan Ťing-chueja (50), nezávislého poradcu z Pekingu. V magazíne sa neuvádza, kedy ani kde boli obaja muži chytení. Islamský štát ovláda obrovské územia v Iraku a Sýrii.

 

 

17:20 - EÚ chystá právne predpisy, ktoré majú zabrániť násilným akciám militantov.  Európska komisia (EK) už začiatkom budúceho roka plánuje rozšíriť svoje protiteroristické právne predpisy s cieľom zabezpečiť, aby bolo možné ľahšie zachytiť radikálnych bojovníkov, ako boli tí zapojení do posledných teroristických útokov v Paríži.

 

Nové opatrenia rozšíria rozsah trestne stíhateľných činností, ku ktorým zaradia zaistenie a uľahčenie dopravy na účel vykonania teroristických činov alebo účasť na výcviku zameranom na uskutočnenie násilných útokov.

 

V reakcii na atentáty v Paríži EÚ prijme právne predpisy, podľa ktorých budú osoby, ktoré odídu za hranice únie s úmyslom bojovať, považované po návrate domov za zahraničných bojovníkov. Tí, ktorí sa rozhodnú im pomáhať, budú taktiež vystavení hrozbe trestného stíhania.

 

Eurokomisár pre migráciu, vnútorné veci a občianstvo Dimitris Avramopulos počas dnešného stretnutia s novinármi uviedol, že exekutíva EÚ chce mať návrhy tejto právnej úpravy hotové už do konca novembra. Už začiatkom budúceho roka by ich komisia chcela zaradiť do legislatívy EÚ.

 

"Tieto návrhy zosúladia kriminalizáciu trestných činov spojených s prepravou teroristov, pasívnym školením a financovaním, aby sme mohli riešiť fenomén zahraničných bojovníkov," zdôraznil eurokomisár.

 

Tento krok prichádza po tom, ako orgány činné v trestnom konaní naznačili, že útoky v Paríži boli spojené s militantnými bunkami v Belgicku, ktoré mali prepojenie na extrémistickú organizáciu Islamský štát (IS) v Sýrii.

 

Nové právne predpisy, vrátane zadefinovania pojmu "zahraničný bojovník", ktorý v legislatívnej forme absentuje, budú záväzné pre všetky členské krajiny EÚ. Majú slúžiť ako základ pre príslušné zmeny vo vnútroštátnych právnych predpisoch členských štátov.

V konkrétnej rovine sa pojem zahraničného bojovníka má týkať občanov z krajín EÚ, ktorí vycestovali mimo jej hraníc a vrátili sa späť s úlohou vykonať teroristický čin.

 

Komisár Avramopulos spresnil, že exekutíva EÚ sa snaží zaviesť prísnejšie kontroly, ktoré by mali zabrániť financovaniu terorizmu. Podľa diplomatických zdrojov EÚ by sa tieto návrhy mohli zrodiť už v najbližších týždňoch, pričom budú zamerané na zmrazenie aktív podozrivých osôb, prísnejšiu kontrolu nimi vykonávaných online platieb alebo finančných operácií vykonávaných prostredníctvom predplatených kariet.

 

17:18 - Islamisti zverejnili fotku bomby, ktorá explodovala na palube ruského Airbusu A321.

 

 

17:16 - Muž v maske Jokera, sa vyhrážalzabitím "jedného Araba za týžden", muža zatkli v Kanade.

 

 

17:14 - Merkelová podporuje rozhodnutie o zrušení zápasu v Hannoveri

 

 

16:57 - Žena, ktorá sa počas dnešnej policajnej akcie v Saint-Denis odpálila, je sesternica strojcu útokov Abdelhamida Abaaouda.

 

16:31 -  Švédska bezpečnostná polícia (Säpo) zvýšila dnes po útokoch v Paríži stupeň výstrahy pred teroristickými útokmi v krajine na štvrtý z možných piatich.

"Jednou z príčin tohto zvýšenia je, že bezpečnostná polícia dostala konkrétnu informáciu a zhodnotila, že musíme konať v rámci systému našich protiteroristických operácií," citovala agentúra Reuters z vyhlásenia Säpo. Štvrtý stupeň varovania znamená, že je vysoká pravdepodobnosť, že "ľudia majú v úmysle a sú schopní uskutočniť útok".

 

 

16:22 - Aktuálne v Londýne na stanici Broadway je poplach. Polícia ju musela evakuovať. Na mieste je množstvo policajných áut, informoval o tom britský The Sun. 

 

 

15:58 - Agentúra Reuter s odvolaním sa na nemenované policajné zdroje informovala, že islamisti, na ktorých boli sústredené rozsiahle policajné razie v štvrti Saint-Denis, mali na štvrtok plánované atentáty v parížskej obchodnej štvrti La Défense. 

 

15:48 - Nočné razie vo Francúzsku, ktoré boli uskutočnené viedli k 118 domových prehliadok a polícia zatkla 25 ľudí, oznámilo to Ministerstvo vnútra v Paríži.  Zhabali 34 zbraní a našli 16 drogových skrýš. 

 

 

15:31 - Francúzske orgány požiadali políciu po celej Európe, aby sledovali autá Citroen Xsara, ktorý by mohol patriť parížskemu atentátnikovi Salahovi Abdeslamovi, ktorý je na úteku po útokoch v Paríži. 

 

img

 

15:26 - Hlas muža z nahrávky, úrady  už identifikovali. Na nahrávke sa k parížskym atentátom prihlásil Islamský štát a bol to 37-ročný Fabien Clain, veterán z džihádu rodák z Toulouse,  ktorý patril k radiálnej islamistickej odnoži v Toulouse. Spájajný je s klanom Mohameda Meraha, ktorý v roku 2012 zastrelili sedem ľudí. Claina ešte v roku 2009 odsúdili na päť rokov pre verbovanie džihádistov. Po prepustení odcestoval do Sýrie a pripojil sa k radikálom z IŠ.

 

 

14:50 - Na pošte v mestečku Pierrefitte-sur-Seine sa zabarikádoval muž. Na mieste je asi sto policajtov a nad budovou lieta vrtuľník.

 

 

 

14:44 - Francúzska polícia rozbehla akciu na letisku Charlesa de Gaulla v Paríži. Podľa britskej BBC akcia nesúvisí s parížskymi atentátmi.

 

14:20 - Parížania majú ostať doma, vyzýva ich radnica.

 

14:19 - Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve potvrdil dve obete pri dnešnej policajnej razii v Saint-Denis. Počas sedemhodinovej akcie zadržali sedem ľudí.

 

14:18 - Na parížskom letisku prehľadali dve lietadlá.

 

 

13:44 - Žena, ktorá sa počas dnešnj policajnej akcie v Saint-Denis odpálila, bola údajnou sesternicou  Abdelhamida Abaaouda. 

 

13:39 - Podozrenie z ďalších útokov, polícia začala prehľadávať pobočku Air France na letisku Roissy

 

13:30 - Francúzska polícia objavila mobilný telefón so zlovestnou textovou správou, o ktorej vyšetrovatelia predpokladajú, že bola odoslaná páchateľom tesne pred jedným z piatkových teroristických útokov v Paríži. Informovali o tom dnes tamojšie médiá, ktoré citovala agentúra DPA. "Sme na ceste, začíname," uvádza sa v inkriminovanej správe, napísal denník Le Monde.

 

13:20 - Francois Hollande sa prihovoril pred starostami z celého Francúzska. " Znovu opakujem, sme vo vojne. Teroristi  zaútočili na celú krajinu, na ideu celého Francúzska,“ povedal francúzsky prezident. Zároveň potvrdil, že počas dnešnej razie zomreli dvaja teroristi. Všetkým policajtom, ktorí sa zúčastnili špeciálnej razie sa poďakoval. „Francúzsko je pyšné, že má takýchto ochrancov poriadku,“ povedal. 

 

Dodal, že súcití so všetkými pozostalými, zranenými a ich rodinami, ale myslí aj na policajtov, ktorí minulý piatok "za strašných okolností" zasahovali v parížskom klube Bataclan, kde islamisti ako rukojemníkov zadržiavali účastníkov rockového koncertu. Streľba a výbuchy náloží v tomto klube si vyžiadali 89 obetí na životoch.

 

13:16 - Do boja s IS vyrazila lietadlová loď Charles-de-Gaulle. Francúzsko je vo vojne proti terorizmu vedenej extrémistickou skupinou Islamský štát (IS), uviedol dnes francúzsky prezident Francois Hollande. Súčasne vyzval na vytvorenie veľkej koalície, ktorá by zasadila rozhodný úder IS, ktorý terorizuje celý svet a pácha masakry na Blízkom východe. Hollande ako obyčajne použil pre IS arabskú skratku Dáiš. Informoval zároveň, že lietadlová loď Charles de Gaulle odplávala zo svojho kotviska, aby pomohla francúzskym silám v ich vojenskej operácii voči IS v Sýrii.

 

 

13:13 -  Z hotela v depártemante Seine-Saint-Denis v meste Bobigny hlásia incident. Evakuovali z neho 189 ľudí, 3 podozriví, ktorí boli ubytovaní na 9. poschodí, z miesta utiekli. Na miesto dorazili pyrotechnici.

 

 

13:12 - Francúzske úrady už identifikovali všetkých 129 obetí.

 

 

13:11 - Parížsky prokurátor Francois Molins zatial nepotrvdil, že by bol medzi mŕtvymi alebo zadržanými aj strojca piatkových útokov Abdelhamid Abbaoud.

 

11:58 - Hovorca francúzskej vlády Stéphane Le Foll oficiálne potvrdil koniec razie v Saint-Denis. 

 

11:50 - Dráma sa odohráva pre kostolom v Saint Denis. Polícia sa tu pripravuje na ďalší zásah. Informuje CNN.

 

 

 

11:43 - Razia v obytnom dome v Saint Denis sa skončila.

 

11:40 - V centre Paríža evakuovali kvôli teroristickej hrozbe stanicu metra Saint Lazare. Išlo našťastie iba o planý poplach.

 

11:32 - Z obytného domu evakuovali 15 ľudí vrátane žien a detí.

 

11:30 - Polícia žiada ľudí, aby cez sociálne siete neprezrádzali pozície policajtov, pretože tým komplikujú raziu proti teroristom.

 

 

 

11:23 - V obytnom dome, kde sa v jednom z bytov zabarikádovali teroristi, prebieha druhá fáza razie. Polícia postupne prehľadáva všetky byty.

 

11:15 - Polícia od dnešného skorého rána v Saint-Denis zadržala spolu sedem osôb - "troch teroristov a štyroch podozrivých", ako informovali francúzske médiá. Predpokladaný strojca útokov v Paríži - 28-ročný Abdelhamid Abaaoud - medzi zadržanými nie je, uviedol s odvolaním sa na dobre informované zdroje portál 20 Minutes, ako aj televízia RTL.

 

11:12 - Protiteroristická akcia v Saint Denis trvá už viac ako 7 hodín.

 

10:52 - Na miesto prichádza podľa Le Figaro stále viac policajtov.

 

 

 

10:45 - Zadržaní teroristi plánovali útoky na obchodnú štvť La Défense.

 

 

 

10:40 - Špeciálne policajné jednotky vyviedli zo zabarikádovaného bytu jedného muža.

 

10:20 - Polícia na ulici Rue de la République.

 

 

 

10:10 - Počet zranených policajtov podľa televízie BFMTV stúpol na 5.

 

10:01 - Na ulici La Republica v Saint Denis sa ozývala ďalšia streľba.

 

 

 

09:51 - Kriminológ Alain Bauer pre i-Télé uviedol, že Abaaoud pôsobí dojmom človeka, ktorý "chce byť a je rád v centre diania", preto by bolo pochopiteľné, že sa teraz - ako "mozog parížskych atentátov" - nachádza vo Francúzsku. Potešenie z toho, že sa o ňom a jeho činoch hovorí, preukázal podľa Bauera aj v minulosti, keď aktívne tweetoval, zverejňoval na internete fotografie - "jednu hroznejšiu ako druhú". "Vychutnáva si to," konštatoval Bauer. "Potrebuje byť na mieste a blízko," spresnil kriminológ. Podľa Bauera je Abaaoud vysokopostaveným človekom v hierarchii Islamského štátu a zrejme je v nej zodpovedný za výcvik frankofónnych islamistov.

 

09:50 - Špeciálne policajné jednotky prehľadávajú celú budovu, v ktorej sa ukrývali teroristi. Je možné, že sa v nej nachádzajú ďalšie zbrane a výbušniny.

 

09:49 - Pri razii zastrelili teroristi policajného psa.

 

 

 

09:45 - Medzi zatknutými nie je strojca piatkových útokov Abdelhamid Abaaoud, ktorý je pravdepodobne ešte stále zabarikádovaný v byte.

 

09:29 - Jeden z teroristov je podľa denníka Le Figaro stále zabarikádovaný v byte.

 

 

 

09:12 - V Elizejskom paláci zasadá krízová rada, ktorej sa účastní aj prezident Hollande, premiér Valls a minister spravodlivosti Taubira.

 

09:05 - V oblasti Ariége a toulouse podľa AFP prebiehajú ďalšie razie. Tieto razia však podľa Le Figaro priamo nesúvisia s piatkovými útokmi.

 

08:53 - Takto to vyzerá v uliciach Paríža

 

 

 

08:40 - Francúzska polícia zadržala muža, ktorému patril byt v Saint Denis. "Kamarát ma poprosil, aby som na pár dní prichýlil jeho známych z Belgicka. Prišli pred dvomi dňami. Nevedel som, že sú to teroristi," povedal pre AFP.

 

08:35 - Bilancia razie - traja mŕtvi teroristi, traja zadržaní a traja zranení policajti. Akcia stále pokračuje.

 

08:15 - Denník Le Monde spolu s ďalšími francúzskymi médiami potvrdil zabitie všetkých troch teroristov, ktorí sa v byte na predmestí Saint Denis nachádzali.

 

08:10 - Polícia evakuuje obyvateľov štvrťe Saint Denis

 

 

 

08:00 - Policajná akcia na predmestí Paríža

 

 

 

07:55 - Na predmestie Saint Denis dorazila aj francúzska armáda. V troch autách prišlo asi 100 vojakov.

 

 

 

07:53 - Podľa britského denníka The Telegraph sa v Saint Denis vyhodila do vzduchu žena, ktorá bola opásaná výbušninami.

 

07:50 - Polícii sa podarilo zabiť dvoch teroristov. Médiá informujú o piatich až šiestich výbuchoch. Zranil sa jeden nezúčastnený divák a zranení sú aj dvaja policajti.

 

07:25 - Z miesta sa podľa CNN ozvali najmenej štyri výbuchy.

 

 

 

07:20 - Cieľom razie je strojca piatkových útokov Belgičan marockého pôvodu Abdelhamid Abaaoud. Policajný zásah si vyžiadal najmenej jedného mŕtveho.

 

06:40 - Podľa francúzskych médií je niekoľko mužov zabarikádovaných v byte. Nad oblasťou lietajú vrtuľníky a obyvatelia by mali kvôli svojej bezpečnosti ostať doma.

 

06:05 - Dve lietadlá spoločnosti Air France smerujúce zo Spojených štátov do Paríža boli presmerované z dôvodu anonymných vyhrážok bombovým útokom. Oba stroje bezpečne pristáli a cestujúci z nich vystúpili, informovali v noci nadnes americké a kanadské médiá. Airbus A-380 so 497 pasažiermi a posádkou letiaci do francúzskej metropoly z Los Angeles (let AF065) bol presmerovaný do Salt Lake City v USA. Druhý stroj s celkom 262 osobami na palube, ktorý odštartoval z Dullesovho letiska vo Washingtone (let AF055), bol odklonený do Halifaxu, hlavného mesta kanadskej provincie Nové Škótsko. Obe lietadlá mali pristáť na Letisku Charlesa de Gaulla v Paríži.

 

05:05 - Ranná streľba

 

 

 

04:30 - Francúzska polícia zasahuje v štvrti Saint-Denis na severe Paríža. Zásah súvisí s piatkovými útokmi. Zásah sprevádza streľba.

 

03:09 - V súvislosti s krviprelievaním v Paríži polícia predpokladá, že koordinované útoky uskutočnilo nie osem, ale deväť páchateľov. Na úteku sú dvaja z nich a nie jeden, ako sa doteraz predpokladalo, uviedli v utorok večer francúzske médiá s odvolaním sa na policajné zdroje. Vyšetrovatelia dospeli k tomuto záveru na základe analýzy videozáznamu. Podľa nich tvorili komando atentátnikov, ktorí pred reštauráciami a kaviarňami vo francúzskom hlavnom meste zastrelili niekoľko ľudí, traja muži. Jedným z nich je 26-ročný Salah Abdeslam, ktorý je na úteku. Druhým je jeho brat Brahim, ktorý sa vyhodil do vzduchu pred kaviarňou. Posledným je zatiaľ neznámy muž, ktorý je takisto na úteku. Všetci sedeli v čiernom aute zachytenom na videu. Salah Abdeslam si prenajal celkom dve vozidlá, ktoré boli nájdené v Paríži po piatkových útokoch: čierny Volkswagen Polo s belgickým evidenčným číslom (našiel sa neďaleko hudobného klubu Bataclan) a čierny Renault Clio, nájdený v utorok v 18. parížskom obvode.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies