VIDEO Prognostik: Slovensko bude potrebovať takých migrantov, ktorí chcú pracovať a integrovať sa

NETKY.SK • 25 November 2017, 09:00 • 2 min
VIDEO Prognostik: Slovensko bude potrebovať takých migrantov, ktorí chcú pracovať a integrovať sa

Slovensko starne a možno mu bude v polovici storočia chýbať až milión (!) produktívnych ľudí. Riešením by bola migrácia – ale výberová; striktne podľa potrieb trhu práce, vyjadril sa prognostik Boris Vaňo v rozhovore pre Netky.

slovakia

left justify in out

„Migrácia je najväčšia neznáma v budúcom populačnom vývoji Slovenska, pretože je ovplyvňovaná mnohými faktormi, ktoré nemajú demografickú podstatu,“ konštatoval prognostik z inštitútu Infostat. Takými faktormi sú podľa neho najmä „výrazné politické rozhodnutia, spoločenská klíma a potreby ekonomiky“. Pre migráciu sú na Slovensku vytvorené predpoklady z hľadiska trhu práce, ktorý pociťuje nedostatok pracovných síl. „Kde by migranti mohli byť jedným – zdôrazňujem, nie jediným, ale jedným – zo zdrojov, ako znížiť nedostatok pracovných síl v niektorých profesiách,“ povedal B. Vaňo v rozhovore.

 

„Takže si myslím, že je dôležité, aby sa spoločnosť venovala migrácii aj na úrovni nejakej premyslenej migračnej politiky, ktorá by zadefinovala potreby a záujmy krajiny – predovšetkým vzhľadom na trh práce... a ktorá by dokázala potrebných cudzincov pritiahnuť. A nielen pritiahnuť, ale aj integrovať,“ upozornil prognostik. „Mali by sme si zadefinovať skupiny ľudí, ktorých budeme potrebovať, a na takých sa zamerať. Samozrejme, čím tí ľudia budú ľahšie integrovateľní do spoločnosti – to znamená celým fungovaním od jazyka až po prispôsobenie sa zvyklostiam, ktoré tu máme -- tým je ten proces jednoduchší,“ dodal.

 

.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies