VIDEO Prof. Viliam Fischer exkluzívne pre Netky.sk

NETKY.SK • 22 Január 2017, 18:7 • 2 min
VIDEO Prof. Viliam Fischer exkluzívne pre Netky.sk

BRATISLAVA - Prof. Viliam Fischer je medzinárodne uznávaný kardiochirurg, ktorý v roku 1998 vykonal prvú úspešnú transplantáciu srdca na Slovensku.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Z rozhovoru s Prof. Viliamom Fischerom:

 

 

Viliam Fischer sa narodil 18. septembra 1938 v Bratislave. Pôsobil okrem iného aj na Ministerstve zdravotníctva, od roku 1997 až 2007 bol hlavným odborníkom pre kardiovaskulárnu chirurgiu, kardiochirurgiu a transplantológiu srdca. Vykonal viac ako 5000 operácií srdca. Pôsobil ako odborný poradca v inštitúte pre zdravotnú politiku, v rokoch 1995 až 1998 bol tiež Predsedom rady expertov Ministerstva zdravotníctva. Je autorom mnohých vedeckých prác aj 350 odborných prednášok. Viedol 52 atestantov z cievnej chirurgie a kardiochirurgie a 8 doktorandov vo vednom odbore chirurgia.

 

Bol vedúcim Katedry kardiochirurgie Lekárskej fakulty Slovenskej zdravotníckej univerzity a Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) a bol takisto prednostom kliniky srdcovej chirurgie NÚSCH. Od roku 2002 až do roku 2008 bol prorektorom novovzniknutej Slovenskej zdravotníckej univerzity. Zo 100 transplantácií srdca v rokoch 1998 až 2008 vykonal Viliam Fischer 45.

 

Bol členom a predsedom správnej rady ŠK Slovan Bratislava a to do roku do 2003.

 

Je nositeľom mnohých významných ocenení, v roku 1998 mu bol udelený titul Rad Ľudovíta Štúra I. triedy za mimoriadne významné zásluhy v oblasti vedy a šírenia dobrého mena Slovenskej republiky v zahraničí. Zlatú medailu Trnavskej univerzity dostal v roku 1999. V ankete časopisu Slovenka bol v roku 1996 vyhlásený za Muža roka, denník Slovenská Republika mu udelil titul Posol Slovenska. V roku 1998 sa stal Osobnosťou roka v ankete denníka Pravda. 


V roku 2000 mu udelil minister zdravotníctva Medailu L. Dérera za celoživotný prínos pre slovenské zdravotníctvo v odbore kardiochirurgia a transplantácia srdca. Prestížne ocenenie Foremost health professsionals of the world mu v roku 2008 udelila inštitúcia International Biographical Centre, Cambridge.

 

Viliam Fischer bol hosťom našej redakcie, rozprávali sme sa o jeho začiatkoch, životných skúsenostiach a aj o tom, čo by sme mali urobiť denne pre naše srdce. Celý rozhovor si môžete pozrieť v nasledujúcom videu:

 

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona