VIDEO Priemyselné zväzy otvorene o piatich hlavných problémoch, ktoré trápia našu ekonomiku! Toto potrebujeme zmeniť

NETKY.SK • 14 Jún 2017, 16:00 • 2 min
VIDEO Priemyselné zväzy otvorene o piatich hlavných problémoch, ktoré trápia našu ekonomiku! Toto potrebujeme zmeniť

BRATISLAVA – V Bratislave sa dnes zišli členovia Asociácie priemyselných zväzov, aby poukázali na problémy ale aj možné riešenia v tejto oblasti. Zároveň išlo o ich historicky prvú tlačovú konferenciu.

slovakia

left justify in out

Viac ako 20 % HDP Slovenska tvorí priemysel a každé šieste pracovné miesto je generované automobilovým a strojárskych priemyslom. Je to teda priemyselný štát a aby mohol prosperovať, musí mať toto odvetvie lepšie podmienky. Tak ako Gréci potrebujú na svojich plážach čašníkov, Slovensko potrebuje fyzikov, matematikov, chemikov či geológov, vysvetlil prezident APZ a ZSP SR Alexej Beljajev.

 

Lákanie stále ďalších investorov na SR je podľa prezidenta APZ a ZSP SR chvályhodné, ale nie sú tu pre nich vhodné podmienky, ako napríklad infraštruktúra, ktorá je „celkom dobre vybudovaná približne len po Trenčín alebo nanajvýš po Žilinu.“ Vo zvyšnej časti Slovenska podmienky nie sú podmienky pre efektívne podnikanie veľmi priaznivé.

 

Beljajev zhrnul päť hlavých problémov, ktoré SR trápia a brzdia vo vývoji.

 

Člen prezídia APZ a prezident ZAP SR Juraj Sinay varoval, že v rokoch 2017 až 2020 bude slovenský priemysel potrebovať 45-tisíc nových zamestnancov, avšak súčasné školy nevychovávajú študentov pre prax. „Tak, ako môžu študenti stráviť semester v zahraničí v rámci programu Erasmus, môžu strániť aj semester v praxi,“ konštatuje Sinay.

 

Metóda duálneho vzdelávania je čoraz rozšírenejšia a dobrá avšak treba aj niekoho, kto je študentov schopný kvalitne zaškoliť. Sinay poukázal na to, že v SR sa vytratil pojem majster, teda ten, kto remeslo ovláda najlepšie.

 

Ďalej sumarizoval konkrétne požiadavky pre základné, stredné i vysoké školy, ako aj potrebné zmeny pri rekvalifikácii a flexibilite trhu.  

 

Napriek tomu, že je SR malá krajina, má pomerne pestré zdroje nerastných surovín. Na prosperujúce hospodárenie v tejto oblasti však potrebujeme efektívnu politiku. „Rešpektovaním názorov odborníkov môžeme zapezpečiť vyváženosť životného prostredia a energetiky,“ uviedol člen prezídia a prezident ZHŤPG Vladimír Jacko.

 

Zdôraznil, že v SR máme v porovnaní s inými krajinami veľmi vysoké náklady na energiu, za čo môže veľa rôznych poplatkov navyše. Tento nepriaznivý stav zaťažuje priemyselnú výrobu a stojí v ceste jej efektivite a udržateľnosti.

 

Člen prezídia a vice-prezident SEA Ivan Dubovan poznamenal, že neodmysliteľným pilierom priemyselného vývoja je veda a výskum, ktorý nemôže fungovať bez podpory štátu. Upozornil aj na obštrukcie, ktoré priemyselníkom zabraňujú využívaniu systému odpočítateľných položiek.

 

Slovensko má vážne nedostatky v oblasti kybernetickej bezpečnosti, ktorá je v súčasnej dobe prioritnou oblasťou. Upozornil na to člen prezídia a prezident ZEP SR Vladimír Ondrovič.

 

Slovenským priemyselníkom sťažuje život aj náročnosť vymáhania pohľadávok či zdĺhavé súdnictvo. „Úmyselne riadené krachy spoločností na úkor ich veriteľov a subdodávateľov decimuje slovenský priemysel,“ podčiarkol. Škody, ktoré to spôsobuje slovenskej ekonomike sú „fatálne.“

 

Asociácia priemyselných zväzov reprezentuje až 80% slovenského priemyslu. Tvorí ju šesť najsilnejších zväzov a má okolo 350 členov s viac ako 110-tisíc zamestnancami. Jej cieľom je robiť efektívny sociálny dialóg založený na odborných argumentoch a analýzach. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies