VIDEO Pri požiari vo výškovej budove zahynuli traja ľudia

NETKY.SK • 15 Júl 2017, 08:14 • 2 min
VIDEO Pri požiari vo výškovej budove zahynuli traja ľudia

HONOLULU - Najmenej traja ľudia zahynuli a 12 ďalších utrpelo zranenia pri požiari, ktorý v piatok zachvátil výškovú obytnú budovu v Honolulu, hlavnom meste amerického štátu Havaj.

slovakia

left justify in out

Z 36-poschodovej budovy, ktorá podľa miestnych úradov nemá automatický hasiaci systém, unikali stovky ľudí, keď z jej vrchných poschodí vychádzal dym, píše agentúra AP.

 

Troch mŕtvych našli na 26. poschodí, kde požiar vypukol asi dve hodiny po poludní miestneho času. Plamene sa následne rozšírili po 28. poschodie budovy nazvanej Marco Polo, povedal šéf hasičského zboru Manuel Neves.

 

Budovu podľa neho postavili v roku 1971, teda ešte pred prijatím predpisov vyžadujúcich inštaláciu automatického hasiacieho systému. V rozľahlom výškovom bytovom komplexe, jednom z viacerých postavených neďaleko turistami vyhľadávanej štvrte Waikiki, je 568 bytov i viacero komerčných priestorov.

 

"Bezpochyby, ak by boli v tomto byte rozstrekovače, požiar by bol obmedzený na miesto svojho pôvodu," dodal Neves.

O stave zranených dosiaľ úrady neinformovali. Štyroch ľudí však previezli do nemocníc, uviedla hovorkyňa zdravotnej záchrannej služby Shayne Enrightová.

 

Starosta Honolulu Kirk Caldwell povedal, že mesto musí zvážiť prijatie predpisov požadujúcich vybavenie starších budov hasiacimi systémami.

 

"Najväčším argumentom je finančná dostupnosť," zdôraznil Caldwell. "Obyvatelia to musia zaplatiť. Je to dosť drahé. Ale ak to zachráni život a je to váš život, potom to za tie náklady stojí."

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies