VIDEO Pri Banskej Bystrici sa zrútil záchranársky vrtuľník: Zahynuli traja členovia posádky a pacient

NETKY.SK • 8 September 2016, 10:00 • 2 min
VIDEO Pri Banskej Bystrici sa zrútil záchranársky vrtuľník: Zahynuli traja členovia posádky a pacient

BANSKÁ BYSTRICA – Pri páde záchranárskeho vrtuľníka Air - Transport Europe (ATE) v katastri obce Strelníky pri Banskej Bystrici zahynuli na palube štyria ľudia, traja členovia posádky a 38-ročný pacient. TASR informovala hovorkyňa leteckých záchranárov Zuzana Hopjaková.

slovakia

left justify in out

"V týchto chvíľach bolo potvrdené, že príslušné záchranárske zložky našli vrak vrtuľníka a štyri telá bez známok života," uviedla hovorkyňa s tým, že v tejto fáze nemajú žiadne bližšie informácie o okolnostiach nehody.

 

 

 

Na palube vrtuľníka Bell 429 s poznávacou značkou OM-ATR sa nachádzala posádka v zložení: pilot Ján Rušin, lekárka Patrícia Krajňáková a záchranár František Bartoš.

 

"Pilot vrtuľníka Ján Rušin mal 50 rokov. Počas svojej leteckej kariéry nalietal viac ako 4640 letových hodín, čím patril medzi najskúsenejších pilotov v spoločnosti. Súčasťou leteckého záchranárskeho tímu bol od roku 1995. Lekárka Patrícia Krajňáková mala 46 rokov a v záchranárskom vrtuľníku lietala od roku 2014. Na palube sa nachádzal aj 32-ročný záchranár František Bartoš, ktorý pôsobil v ATE najskôr ako letecký mechanik a od roku 2009 ako letecký záchranár," priblížila Hopjaková.

 

Životy záchranárov vyhasli práve pri plnení svojho náročného poslania, akým bola pomoc a záchrana ľuďom v tiesni. "Za ich nasadenie a oddanú prácu, ktorú vykonávali s najvyššou profesionalitou, im patrí naša nesmierna vďaka a uznanie. Česť ich pamiatke," dodala hovorkyňa.

 

 

 

Na miesto havárie vrtuľníka prišiel minister Kaliňák

 

 

 

Na miesto nehody záchranárskeho vrtuľníka Bell 429, ktorý sa v noci zrútil v lokalite Bukovina pri obci Strelníky neďaleko Banskej Bystrice, prišiel aj minister vnútra Robert Kaliňák. Na stretnutí s novinármi vyjadril úprimnú sústrasť pozostalým po záchranároch a pacientovi, ktorí sa stali obeťami tohto leteckého nešťastia. „Po obetiach ešte intenzívne pátrame, zatiaľ máme identifikované iba dve telá, v ďalšom prípade treba ešte analyzovať DNA. Ten terén je mimoriadne zložitý a neprístupný, čo sa určite podpísalo aj pod samotnú nehodu," povedal Kaliňák.

 

img

 

Ako ďalej minister informoval, v stredu po pol jedenástej v noci naložili príslušníci hasičského a záchranného zboru spolu zo záchranármi leteckej záchrannej služby zranenú osobu, ktorá spadla z kamenného zrázu a vrtuľník odletel. Krátko nato došlo k prerušeniu spojenia s vrtuľníkom. V priebehu niekoľkých minút vzlietol vrtuľník pátracej záchrannej leteckej služby z letiska Sliač a tiež pátrací vrtuľník ministerstva vnútra s termovíziou a osvetlením. "Po súčinnosti oboch zložiek sa podarilo nájsť tlejúce zvyšky okolo pol druhej v noci,“ dodal minister. Príčiny nehody v týchto chvíľach ešte nemožno presne určiť, jednou z príčin môže byť kolízia vrtuľníka s konármi stromov. Vrtuľník spadol z veľkej výšky, pretože kabína bola úplne roztrieštená. Miesto nehody bolo v rokline, kde bola viditeľnosť obmedzená. 

 

Úprimnú sústrasť pozostalým po obetiach vyjadril na mieste nehody aj minister zdravotníctva Tomáš Drucker.

 

Záchranár František Bartoš

 

img

 

Lekárka Patrícia Krajňáková

 

img

 

Pilot Ján Rušin

 

img

 

Horskí záchranári na Poľane počuli dve rany

Záchranári Horskej záchrannej služby (HZS) počuli v stredu po vzlete vrtuľníka spoločnosti AIR – TRANSPORT EUROPE pri Banskej Bystrici dve rany, podobali sa podľa nich výbuchom. Uvádza sa to vo vyjadrení HZS k leteckej tragédii, pri ktorej prišla o život trojčlenná posádka záchranárskeho vrtuľníka a pacient. Záchranári HZS vyjadrili najhlbšiu sústrasť rodinám, kolegom, kamarátom zosnulých záchranárov a zachraňovaného turistu. „Je to ďalšia hrozná tragédia, ktorá sa odohrala pri záchrane života a hlboko zasiahla naše srdcia. Česť ich pamiatke!“ uvádza sa vo vyhlásení záchranárov. 

 

Práve horskí záchranári boli v stredu 7. septembra krátko po 20:00 požiadaní o pomoc pri zásahu v Chránenej krajinnej oblasti Poľana, zameranom na pomoc turistovi po asi 30-metrovom páde z brala. Ako dnes informovali záchranári, turista bol v bezvedomí, no počas telefonátu sa začínal postupne preberať. „Všetky zasahujúce zložky sa stretli v centre obce Strelníky, kde ich čakal starosta obce, ktorý záchranárom pomohol s lokalizáciou miesta úrazu. Záchranári HZS, HaZZ a ZZS sa k postihnutému dostali na terénnej technike,“ opísali akciu. Po vyšetrení, poskytnutí prvej pomoci, ako aj následnej transportácii k lekárke Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) a ďalšom ošetrení bol nabalený do nosidiel a naložený na palubu privolaného vrtuľníka VZZS. „Krátko po vzlete záchranári počuli dve rany, akoby výbuchy. Okamžite bola táto skutočnosť oznámená na Dispečing VZZS v Poprade a príslušné tiesňové linky. Nikomu sa nedarilo spojiť s posádkou a vrtuľník nebolo možno vidieť ani na radaroch,“ uviedli k nešťastiu horskí záchranári.

 

Okamžite sa podľa záchranárov rozbehla pátracia akcia, do ktorej boli nasadení záchranári a psovodi HZS, príslušníci HaZZ, Polície SR, Letecký útvar Ministerstva vnútra SR, Armáda Slovenskej republiky a iné zložky. „Posádka Letky MV SR vykonala rekognoskačný let a pomocou termovízie lokalizovala miesto, kde sa vrtuľník mohol nachádzať. Zasahujúci záchranári a psovodi následne prehľadávali vyznačenú oblasť. Havarovaný vrtuľník sa podarilo nadránom objaviť psovodom HZS, žiaľ trojčlennej posádke a pacientovi už nebolo možné pomôcť,“ opísali pátraciu akciu záchranári.

 

Vedenie spoločnosti ATE a jej zamestnanci vyjadrujú hlbokú úprimnú sústrasť ich rodinám a priateľom.

 

Pamiatku obetí tragickej nehody si uctí symbolickým gestom – spanilou jazdou nových sanitiek - aj spoločnosť Falck Emergency, a.s. TASR o tom informovala jej hovorkyňa Alena Lacyková-Krčová.

 

"Sanitky vyštartujú dnes cca o 10.45 h a v súvislom rade prejdú Bratislavou. Ich trasa povedie z Rožňavskej ulice, cez Bajkalskú, Šafárikovo námestie smerom na Kramáre, pokračujú cez Most Lafranconi a po Einsteinovej ulici smerom z Bratislavy," uviedla hovorkyňa.

 

Gajdošov rezort obrany je pripravený pomôcť

 

Úprimnú sústrasť pozostalým havárie záchranárskeho vrtuľníka vyjadril aj minister obrany Peter Gajdoš (nominant SNS). "Ako vojak som niekoľkokrát zažil situácie, keď som musel blízkym oznámiť, že ich rodinný príslušník prišiel o život pri plnení svojich úloh. Viem sa preto vžiť do tragédie, akou je tá pri obci Strelníky, keď príde o život niekto, kto pomáha niekomu inému," napísal Gajdoš na svojom facebookovom profile. Ako dodal, v noci pri lokalizácii pomáhali aj vojaci z leteckej pátracej záchrannej služby. "Náš vrtuľník podozrivé miesto havárie lokalizoval a dal súradnice hasičom a policajnému zboru. Následne vrtuľník ministerstva vnútra miesto tragédie potvrdil. Samozrejme, v prípade požiadaviek rezortu vnútra sme pripravení pomôcť," dodal šéf rezortu obrany. 


Pri Banskej Bystrici v lokalite Strelníky sa zrútil záchranársky vrtuľník spoločnosti AIR – TRANSPORT EUROPE s trojčlennou posádkou a zranenou osobou. „V týchto chvíľach bolo potvrdené, že príslušné záchranárske zložky našli vrak vrtuľníka a štyri telá bez známok života,“ potvrdila pre agentúru SITA hovorkyňa spoločnosti Zuzana Hopjaková.


Na palube vrtuľníka Bell 429 s poznávacou značkou OM-ATR sa nachádzali traja členovia posádky a 38-ročný pacient. Posádku tvorili pilot Ján Rušin, lekárka Patrícia Krajňáková a záchranár František Bartoš. „Pilot vrtuľníka mal 50 rokov. Počas svojej leteckej kariéry nalietal viac ako 4 640 letových hodín, čím patril medzi najskúsenejších pilotov v spoločnosti. Súčasťou leteckého záchranárskeho tímu bol od roku 1995. Lekárka mala 46 rokov a v záchranárskom vrtuľníku lietala od roku 2014. Na palube sa nachádzal aj 32-ročný záchranár František Bartoš, ktorý pôsobil v ATE najskôr ako letecký mechanik a od roku 2009 ako letecký záchranár,“ spresnila Hopjaková.


Vedenie spoločnosti a jej zamestnanci vyjadrujú úprimnú sústrasť rodinám a priateľom obetí tragédie. „Životy našich kolegov, žiaľ, vyhasli práve pri plnení svojho náročného poslania, akým bola pomoc ľuďom v tiesni. Za ich nasadenie a oddanú prácu, ktorú vykonávali s najvyššou profesionalitou, im patrí naša nesmierna vďaka a uznanie,“ dodala hovorkyňa. V tejto fáze podľa jej slov nemajú žiadne bližšie informácie o okolnostiach nehody.


Vrtuľník leteckej záchrannej služby spadol aj vlani 17. júla v Slovenskom raji pri Kláštornej rokline. Nehodu neprežili štyria členovia posádky. Išlo o pilota, moderátora – záchranára, lekára a záchranára horskej záchrannej služby v Slovenskom raji. Vrtuľník sa zachytil o drôty elektrického vedenia a zrútil sa z výšky asi 50 metrov do rieky Hornád. Vrtuľník vtedy letel pre zraneného chlapca. Nehoda sa stala v ťažko prístupnom teréne. Neskôr, 28. júla havaroval aj vojenský vrtuľník v Hradisku pri Geraltove v okrese Prešov.

 

Prezident Slovenského Červeného kríža Dobiáš: Zosnulých záchranárov som poznal, boli to skvelí chlapi a zlatá ženská

 

Smrť záchranárskej vrtuľníkovej posádky a pacienta je pre Slovensko obrovskou stratou. Smúti celá zdravotnícka obec. Pre TASR to povedal prezident Slovenského Červeného kríža (SČK) Viliam Dobiáš.

 

Správu o tragickej udalosti prijal s veľkým zármutkom. Zosnulých záchranárov Jána Rušina, Patríciu Krajňákovú a Františka Bartoša totiž poznal osobne. Neverí, že o nich už hovorí v minulom čase.

 

"Boli to úžasní chlapi a skvelá ženská," povedal pre TASR Dobiáš. Označil ich za záchranárov telom, srdcom aj dušou. Správa o smrti kolegov ho zastihla dnes ráno o piatej.

 

Dobiáš sa najviac poznal s Patríciou Krajňákovou. "Poznali ju takmer všetci záchranári zo Slovenska i niektorí z Česka, bola veľmi obľúbená," uviedol. Krajňáková sa podľa neho angažovala v ďalšom vzdelávaní záchranárov. "Zlatá ženská, keby som nebol ženatý, tak by som ju chcel za ženu," povedal Dobiáš.

 

Život záchranára označil prezident SČK za nepredvídateľný. Pri nástupe do práce sa však podľa neho takýto zdravotník nesnaží myslieť na to, že sa nemusí vrátiť domov. "Záchranári robia v rámci slovenského zdravotníctva nadštandardnú prácu za podštandardné peniaze," myslí si Dobiáš s tým, že keď raz niekto začne vykonávať toto povolanie, je mu verný až do dôchodku či dokonca smrti.

 

On sám sa snaží záchranárom počas výučby vysvetliť, že zásahy treba robiť s chladnou hlavou, i keď môžu byť pod veľkým emočným tlakom. "Vždy im opakujem, aj bezpečnosť zdravotníka je dôležitá, i keď mnohokrát treba ísť k prípadu veľmi rýchlo, až agresívne," povedal Dobiáš.

Vedenie spoločnosti ATE a jej zamestnanci vyjadrujú hlbokú úprimnú sústrasť ich rodinám a priateľom.

 

Pamiatku obetí tragickej nehody si uctí symbolickým gestom – spanilou jazdou nových sanitiek - aj spoločnosť Falck Emergency, a.s. TASR o tom informovala jej hovorkyňa Alena Lacyková-Krčová.

 

"Sanitky vyštartujú dnes cca o 10.45 h a v súvislom rade prejdú Bratislavou. Ich trasa povedie z Rožňavskej ulice, cez Bajkalskú, Šafárikovo námestie smerom na Kramáre, pokračujú cez Most Lafranconi a po Einsteinovej ulici smerom z Bratislavy," uviedla hovorkyňa.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies