VIDEO Prezident prijal laureátov ocenenia Biele srdce, Lazorová: Sestry sú potrebné, ale neviditeľné

NETKY.SK • 11 Máj 2017, 16:00 • 2 min
VIDEO Prezident prijal laureátov ocenenia Biele srdce, Lazorová: Sestry sú potrebné, ale neviditeľné

BRATISLAVA - Prezident SR Andrej Kiska prijal vo štvrtok laureátov ocenenia Biele srdce, ktoré udeľuje Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA). Hlava štátu vo svojom prejave vyjadrila úctu k tomuto náročnému povolaniu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ako povedala na stretnutí prezidentka SK SaPA Iveta Lazorová, sestry sú potrebné, ale neviditeľné. "Spoločnosť si zvykla na to, že o svojej práci málo hovoríme a keď, tak v úzkom kruhu spolupracovníkov. Málokto si uvedomuje, aké ťažké je poskytnúť starostlivosť naraz 15 až 20 pacientom, potešiť úsmevom, či povzbudzujúcimi slovami a odchádzať z práce s plnou hlavou starostí, či sme všetko urobili tak, ako sme mali, či sme na nič nezabudli," povedala šéfka komory.
 

„Denne sa stretávať s utrpením, bezmocnosťou, bolesťou, agresivitou a smrťou nie je jednoduché. Preto túto prácu nemôže robiť hocikto,“ zdôraznila„Málo kto si uvedomuje, že aj my (sestry) potrebujeme uspokojiť svoje potreby a uživiť svoje rodiny,“ povedala Lazarová a vyjadrila želanie, aby sa toto povolanie a jeho úskalia stali viditeľnejšími. 

 

Kiska jej dal za pravdu a vyjadril zdravotným sestrám úctu. "Ako sa máte usmievať na chorých ľudí, keď sa cítite nedocenené. Ako máte pohladiť a dať nádej, keď ste sami často vyhoreté, spoločnosťou nedocenené, nedostatočne finančne ohodnotené," konštatoval.

Prezident ďalej poznamenal, že slovenské zdravotníctvo potrebuje zmenu. "Ja som rád, že zdravotníctvo sa po rokoch dostalo do priorít vlády, že sa otvorene povedalo, zdravotníctvo je problém, musíme ho riešiť," uviedol.

Podľa Kisku nestačí problém iba pomenovať a dať návrh riešení ale treba vidieť aj citeľné zmeny v praxi. Uznal, že problémy v zdravotníctve sa nabaľovali dlhé roky a je to viacmenej najnáročnejší rezort. Dodal, že súčasný ministrovi zdravotníctva Tomáš Drucker má stále jeho podporu.
 

Sestry sa zhodli na tom, že najťažšie na ich práci je „vidieť utrpenie a bolesť v očiach pacientov.“ Mnohé odchádzajú do zahraničia  za lepším ohodnotením, no našťastie stále sú aj tie, ktoré si uvedomujú svoju dôležitosť a poslanie práve tu na Slovensku. 

 

 

Ocenenie Biele srdce je symbolom starostlivosti, poznania a ľudskosti. Celosvetový symbol sestier Biele srdce bol oficiálne zvolený v roku 1999 pri príležitosti 100. výročia založenia Medzinárodnej rady sestier. Tvar srdca je prejavom humánnej komunikácie a pomoci a súčasne miestom, odkiaľ pramení kvalita ošetrovateľskej starostlivosti. Biela farba srdca symbolizuje jeho nositeľom prelínanie sa všetkých farieb, ktoré svet pozná, tak ako sestra prijíma všetkých ľudí sveta. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies