VIDEO Pred budovou Kongresu pristál s malým vrtuľníkom 61-ročný poštár

NETKY.SK • 16 Apríl 2015, 06:33 • 2 min
VIDEO Pred budovou Kongresu pristál s malým vrtuľníkom 61-ročný poštár

WASHINGTON - Americká polícia zatkla muža, ktorý pristál v stredu bez povolenia s malým jednomiestnym vírnikom (gyroplánom) na trávniku pred budovou Kongresu na washingtonskom Kapitole, prekvapil turistov a vyvolal dočasný poplach.

slovakia

left justify in out

Polícia Kapitolu jeho totožnosť ani motív nezverejnila, zverejnil ho však na webovej stránke - thedemocracyclub.org - on sám. K zodpovednosti za akciu sa prihlásil 61-ročný floridský doručovateľ pošty Dough Hughes, ktorý uviedol, že napísal listy všetkým 535 poslancom Kongresu, aby ich upozornil na korupciu v predvolebnej kampani.

 

"Ako som informoval úrady, nemám násilné sklony ani úmysel. Ultraľahký letecký stroj nepredstavuje veľkú fyzickú hrozbu - môže však predstavovať politickú hrozbu pre korupciu. Dúfam v to. Nie je treba mať obavy - ja iba roznášam poštu," citovala ho agentúra AP.

 

Kongresman Michael McCaul, ktorý je predsedom výboru Snemovne reprezentantov pre vnútornú bezpečnosť, sa vyjadril, že ak by bol pilot pristál bližšie k budove parlamentu, bezpečnostné zložky boli pripravené ho zostreliť.

 

 

Biely dom uviedol, že prezident Barack Obama bol o situácii informovaný. Podľa svedkov sa vírnik priblížil ku Kapitolu zo západu, preletel nízko nad parkom National Mall a ledva nezachytil o rad stromov a sochu generála Granta. Keď natvrdo a poskočil, ale už tam naňho čakal policajt s pištoľou. Hneď dal ruky hore a vyliezol, až keď bol vyzvaný vyliezť.

 

Pre centrum Washingtonu platia letecké obmedzenia, ktoré vo všeobecnosti zakazujú prelety nad Bielym domom, kde sídli prezident, Kapitolom s budovou Kongresu, priľahlým parkom National Mall a kľúčovými budovami bez osobitného povolenia.

 

Pyrotechnici po preskúmaní vírnika oznámili, že sa v ňom nenachádza nič nebezpečného a že ho presunú na bezpečné miesto. Jeho let zachytila na videozáznam náhodná okoloidúca. "Zdalo sa to byť úmyselné, jednoducho tam pristál a sedel tam," uviedla 21-ročná Nora Neusová, ktorá prišla do Washingtonu na pracovný pohovor.

 

 

Dnešnému poplachu predchádzal v sobotu iný bezpečnostný incident, pri ktorom sa muž zastrelil pred budovou Kongresu. Obe akcie vyústili v dočasné uzavretie oblasti.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies