VIDEO Pred 65 rokmi bol prvýkrát dobitý Mount Everest

NETKY.SK • 29 Máj 2018, 16:00 • 2 min
VIDEO Pred 65 rokmi bol prvýkrát dobitý Mount Everest

NEPÁL - Prvý pokus o zdolanie najvyššej hory sveta, Mount Everestu v Himalájach na rozhraní Nepálu, Číny a Tibetu sa datuje do 20. rokov minulého storočia.

slovakia

left justify in out

Vrchol 8848 m. n. m. úspešne zdolali prvýkrát novozélanďan Edmunda Hillaryho a nepálsky šerpa Tenzing Norkej, ktorí na Evereste stáli pred 65 rokmi, 29. mája 1953.

 

Vtedy 33-ročný Hillary a o šesť rokov starší Norkej boli členmi početnej britskej expedície pod vedením Johnyho Hunta. Po troch dňoch po neúspěšnom pokuse prvého vybraného páru spoločne prekonali všetky nástrahy výstupu, vrátane gladiátora Khumbu alebo 12 metrov vysokého stĺpca ľadu, necelých sto metrov pred cieľom a v čase 11:30 miestneho času vyšli na vrch Mount Everestu.

 

Na vrchu si spravili niekoľko fotografií, ktoré v nasledujúcich dňoch obleteli celý svet. Nasledoval zostup a triumfálne uvítanie v základnom tábore a ešte triumfálnejšie návrat do Británie. Královna Alžbeta II. promptne pasovala Hillaryho za rytiera britského impéria a do toho času, pomerne neznámy bežec, sa stal svetovo uznávanou osobnosťou. Tou zostal pán Hillary až do jeho smrti v januári 2008 (Norkej zomrel v roku 1986).

 

Prvou úspešnou ženou na vrchole Everestu bola Japonka Junko Tabeiová v roku 1975, 16 rokov neskôr Leopold Sulovský, prvý Čech. Medzitým v roku 1978 vystúpili na kráľovskú horu bez použitia kyslíkového prístroja Talian Reinhold Messner s Rakúšanom Petrom Habelerom. 

 

Podľa Himalájskej databázy, ktorá sleduje výstupy horolezcov, dosiaľ najvyššiu horu sveta dosiahlo viac ako 4800 horolezcov a takmer 300 horolezcov pri pokuse o zvládnutie Everestu zomrelo.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies