VIDEO Pred 23 rokmi prežil vyvraždenie svojho kmeňa: Ako sa žije najopustenejšiemu mužovi sveta?

NETKY.SK • 2 August 2018, 12:00 • 2 min
VIDEO Pred 23 rokmi prežil vyvraždenie svojho kmeňa: Ako sa žije najopustenejšiemu mužovi sveta?

Je to neuveriteľný príbeh. Amazonský indián prežil ako jediný vyvraždenie svojho kmeňa brazílskymi farmármi v roku 1995. Od tej doby žije v džungli úplne sám. Podobný osud zdieľa aj mnoho iných kmeňov doteraz nedotknutých civilizáciou. Pred pár dňami sa podarilo vyfotografovať mužov príbytok. Ako vyzerá život v amazonskej džungli?

slovakia

left justify in out

Pri prezeraní fotografií, ktoré zachytili život snáď "najosamelejšieho človeka na svete", akoby ste sa vrátili do doby kamennej.

 

Jediný z vyvražděného kmeňa, ktorý si vyslúžil prezývku "muž z diery", stále žije stáročiami osvedčeným spôsobom. Jeho príbytkom je prostá chatrč z lián a rákosia. Všetko potrebné si zadovažuje pomocou jednoduchých nástrojov z dreva a kameňa, pralesnú zver loví lukom a šípmi, stromy rúbe sekerou, ako jeho predkovia pred dvadsiatimi tisíckami rokov.

 

 

Beztrestné kynoženie

 

Podľa brazílskej agentúry FUNAI, ktorá sa zaoberá amazónskymi indiánmi je muž posledným zachráneným malého kmeňa, ktorý bol vyvraždený už pred viac ako dvadsiatimi tisíckami rokov neľútostnými farmármi, ktorí neustále rozširujú poľnohospodársku plochu na úkor pralesa. Pralesná pôda je veľmi neúrodná, a tak farmári neustále zneužívajú plochy na poľnohospodárstvo vyháňajú domorodé obyvateľstvo do čím ďalej nehostinnejších oblastí. Informuje FUNAI

 

Kynoženie pralesa a vraždenie domorodcov, ktorí nechcú opustiť po tisícročia obývanú domovinu je v Brazílii a okolitých krajinách na dennom poriadku. Ľudia, ktorí vyvraždili mužov kmeň, nikdy neboli potrestaní a o nejakom postihu v budúcnosti nemôže byť reč.

 

Na pokraji vymretia

 

Snímky z mužovho príbytku a zábery, ktorého zachytili sú úplne unikátne. Ľudia z izolovaných kmeňov pri akomkoľvek kontakte z civilazácie buď utečú ďalej do lesa alebo na votrelca spustia kanonádu šípov. A nemožno sa im čudovať, s väčšinou cudzích ľudí majú len zlé skúsenosti.

 

Podľa FUNAI žije v Brazílii asi 113 kmeňov nedotknutých civilizáciou. Pod tlakom poľnohospodárov žijúcich v ich okolí je väčšina z nich na pokraji vyhynutia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona